Oana Vlăducă: România a fost surclasată de Bulgaria şi Croaţia în cursa pentru aderarea la zona EURO

„Bulgaria şi Croaţia au fost acceptate de cele 19 state membre ale zonei euro în Mecanismul ratelor de schimb, anti-camera zonei euro – a declarat într-o conferinţă de presă Oana Vlăducă, deputat Pro România.
Miniştrii de finanţe din cele 19 state membre ale zonei euro şi preşedinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde au decis vineri includerea Bulgariei şi a Croaţiei în cadrul Mecanismului ratelor de schimb (ERM-II), considerat anti-camera zonei euro şi care este o perioadă obligatorie de doi ani, înainte de adoptarea monedei euro. Decizia a fost anunţată într-un comunicat al Băncii Centrale Europene. De asemenea, hotărârea a fost salutată şi de Comisia Europeană. «Mecanismul ERM-2 prevede că evoluţia cursului de schimb al monedei unei ţări candidate trebuie să rămână într-un interval de variaţie de plus/minus 15% faţă de un nivel central agreat, timp de doi ani înainte de adoptarea euro». Recent, Banca Centrală Europeană anunţase că Bulgaria şi Croaţia ar putea să se alăture în acest an la ERM-II. Având în vedere că ţările candidate trebuie să rămână în sistemul ERM-2 timp de doi ani, pentru a dovedi că monedele lor sunt stabile, «prima fereastră de oportunitate disponibilă pentru Croaţia şi Bulgaria să adere la zona euro ar fi 2023, dacă toate evaluările preliminare vor fi încheiate cu succes», a spus BCE recent. Bulgaria a aderat la UE în 2007, alături de România, iar Croaţia în 2013, fiind cea din urmă ţară care s-a alăturat Uniunii Europene. „Pe de altă parte, România nu mai îndeplineşte în prezent niciunul dintre cele patru criterii economice necesare pentru adoptarea monedei euro”, se arată în raportul de convergenţă pe 2020 al Comisiei Europene.
Lucrurile trebuie îndreptate astfel încât să recuperăm şi să ajungem la situaţia din anul 2015, când îndeplineam măcar condiţiile economice de convergenţă. Adică trebuie reechilibrată rapid situaţia bugetară şi trebuie redus deficitul commercial”- a mai adăugat dpt. Oana Vlăducă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Cezar Preda, deputat PNL: "Opoziţia e foarte slabă, mimează opoziţia"

Deputatul liberal Cezar Preda a condensat în câteva fraze ce se întâmplă pe scena politică: „Este un guvern PNL care conduce ţara şi îşi face treaba, poate cu greşelile pe care le vom deconta, dacă sunt, nu ne iartă nimeni, şi o opoziţie foarte slabă. Care mimează opoziţia şi care […]