Oana Vlăducă, deputat Pro România, despre scutirea de la plata impozitului pe salariu a jurnaliştilor

„Un subiect pe care văd că-l ocolesc oamenii politici, ca şi cum ar fi ceva despre care le-ar fi ruşine să vorbească, este proiectul de lege privind scutirea de la plata impozitului pentru veniturile din salarii ale jurnaliştilor şi tehnicienilor în radiodifuziune şi televiziune.
A fost votat săptămâna trecută şi a fost adoptată propunerea legislativă pentru completarea Codului fiscal în sensul celor menţionate. Au fost 174 de voturi”pentru”, 2 voturi „împotrivă” şi 91 de abţineri. Practic, proiectul a trecut cu voturile PSD, PRO ROMÂNIA, ALDE şi PMP”, a spus Oana Vlăducă, deputat Pro România. Potrivit proiectului, a fost introdusă definiţia activităţii de jurnalism ca fiind „cercetarea, investigarea, interpretarea şi comunicarea ştirilor şi informaţiilor publice prin intermediul ziarelor, televiziunii, radioului şi a altor mijloace de informare în masă, respectiv controlul funcţionării tehnice a echipamentelor pentru a înregistra şi edita imaginile şi sunetul şi pentru transmiterea pentru emisiunile radio şi de televiziune a imaginilor şi sunetelor, precum şi a altor tipuri de semnale de telecomunicaţii terestre, marine sau

aeriene, care se desfăşoară în baza unui contract de muncă şi a unui contract de drepturi de autor”. La articolul 60 referitor la scutirile impozitului pe venit sunt introduse „persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii şi asimilate salariilor prevăzute la art. 76 alin (1) – (3), şi pentru veniturile din drepturile de proprietate intelectuală, ca urmare a desfăşurării activităţii de jurnalism, în condiţiile stabilite prin ordin comun al ministrului Muncii şi Justiţiei Sociale şi al ministrului Finanţelor”. Camera Deputaţilor fiind for decizional, proiectul merge la Preşedintele Iohannis pentru promulgare.
„Acum, am văzut în spaţiul

public o exacerbare a temei şi încercarea de maculare a subiectului. S-a spus din partea unor jurnalişti cunoscuţi că proiectul ar fi un fel de mită dată de PSD presei. Primul răspuns: nu doar PSD a votat proiectul. Îi provoc pe toţi să meargă în judeţe, în teritoriu, acolo unde se face presă locală, presă de calitate şi fără niciun sprijin.(… ) În al doilea rând, nu înţeleg cum este asta o mită politică. Tratamentul fiscal favorabil aplicat veniturilor din salarii şi asimilate salariilor, precum şi veniturilor din drepturile de proprietate intelectuală e, pur şi simplu, o măsură de sprijin a unei bresle care reprezintă o cauză socială, un pilon al democraţiei. Este puţin plauzibil că jurnaliştii de până ieri îşi vor schimba brusc modul de a lucra după această lege. E jignitor doar să presupui aşa ceva. Ca atare, nu înţeleg inflamarea pe subiect din partea unora care, repet, nu ştiu dacă mai au legături cu presa locală, cea care produce mare parte din informaţia recirculată la nivel central. Pentru această presă locală, pentru înlesnirea activităţii jurnaliştilor prin acest tratament fiscal favorabil, eu cred că măsura este una corectă!
De altfel, nu putem judeca in termeni de discriminare. Eu vreau să vă spun că sunt state în Occident care au ajutoare pentru presă. În Franţa – peste 1 miliard de euro se alocă anual pentru susţinerea presei. La fel în Germania, Italia, ţări scandinave. În România, nimic”, a concluzionat Oana Vlăducă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Reţeaua EURES -peste 600 locuri de muncă vacante în Spaţiul Economic European

Angajatorii din Spaţiul Economic European oferă, prin intermediul reţelei EURES România, 616 locuri de muncă vacante, după cum urmează: Spania -500 locuri de muncă pentru: muncitor în agricultură; Germania – 39 locuri de muncă pentru: asistent stomatologie, bucătar, cameristă/roomboy, mecanic de locomotivă; Olanda – 26 locuri de muncă pentru: muncitor […]