Numărul de posturi necesare pentru desfăşurarea în condiţii optime a activităţii în unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, în anul şcolar 2020-2021, a fost suplimentat cu 500

Decizia a fost adoptată în şedinţa Executivului de joi, 10 septembrie, cu obiectivul de a nu prejudicia dreptul la educaţie al elevilor, în contextul în care, în data de 1 septembrie, noul an şcolar 20202021 a început în condiţiile prevăzute de starea de alertă.
Astfel, organizarea activităţilor didactice pe durata stării de alertă presupune dispunerea unor măsuri stricte de igienă şi distanţare socială, fapt care determină micşorarea efectivului de elevi la clasă şi creşterea exponenţială a numărului de clase, implicit a numărului de posturi.
Urmare a hotărârii aprobate astăzi, numărul total de posturi din învăţământul preuniversitar de stat, inclusiv în învăţământul special, în centrele judeţene de resurse şi asistenţă educaţională/Centrul Municipiului Bucureşti de Resurse şi Asistenţă Educaţională, este de 285.960

posturi.
În anul 2020, cheltuielile bugetare se vor face cu încadrarea în bugetul aprobat Ministerului Educaţiei şi Cercetării. În viitorii ani financiari, cheltuielile bugetare se vor realiza cu încadrarea în fondurile aprobate prin legile bugetare anuale.
Reamintim că printre drepturile restrânse, atât în perioada stării de urgenţă, cât şi în perioada stării de alertă a fost şi dreptul preşcolarilor, elevilor şi studenţilor de a desfăşura activităţi didactice prin interacţiune „faţă în faţă” în unităţile şi în instituţiile de învăţământ.
Ministerul Educaţiei şi Cercetării, în calitate de autoritate de stat, în conformitate cu prevederile art. 32 din Constituţia României, republicată, şi-a îndeplinit obligaţiile ce-i revin, prin punerea în aplicare a cadrului legal şi prin asigurarea exercitării dreptului fundamental la educaţie, în condiţiile stării de urgenţă şi ale stării de alertă.
În acest sens, a fost emisă OUG nr. 141/2020 privind instituirea unor măsuri pentru buna funcţionare a sistemului de învăţământ şi pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, precum şi ordinul comun MEC/MS nr. 5487/1494/2020 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/ instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, prin care au fost instituite măsuri specifice de protecţie a elevilor şi a personalului din învăţământ, pentru ca activitatea didactică să se poată desfăşura în condiţii de siguranţă sanitară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

100 milioane de lei pentru finanţarea Programului naţional "Educaţia în siguranţă"

S-a aprobat în şedinţa de guvern suplimentarea bugetului Ministerului Educaţiei şi Cercetării cu suma de 100 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020, pentru finanţarea Programului naţional „Educaţia în siguranţă”.Prin intermediul acestui program vor fi achiziţionate materiale de […]