Noul program „O familie, o casă” permite familiilor cu venituri mici să-şi cumpere un cămin

0 0

Ministerul Finanţelor Publice propune printr-un proiect de act normativ modificarea Programului „Prima casă” şi rede-numirea acestuia în Programul „O familie, o casă” astfel încât acest program guvernamental să fie mai bine orientat spre caracterul social.
Astfel, se vor revizui condiţiile de accesare prin introducerea unui prag de venit pentru beneficiari şi a preţului maxim de achiziţie al locuinţei care poate fi achiziţionată în cadrul Programului. În acelaşi timp, se propune acordarea de subvenţii de dobândă constând în reducerea ratei dobânzii creditului garantat pe toată durata Programului pentru familiile cu un singur copil cât şi pentru familiile cu doi sau mai mulţi copii.
Prin proiectul de act normativ care modifică şi completează OUG nr. 60/2009 privind implementarea programului „Prima casă” se propune:
Modificarea titulaturii Programului „Prima casă” în programul „O familie, o casă”.
Introducerea pragului de venit pentru beneficiarii Programului la data solicitării creditului garantat, veniturile nete lunare ale beneficiarului individual sau ale beneficiarului împreuna cu soţul sau soţia, după caz, nu pot depăşi valoarea de 4.500 lei; pentru familiile cu unul sau mai mulţi copii, la data solicitării creditului garantat veniturile nete lunare ale familiei nu pot depăşi valoarea de 7.000 lei.
Mandatarea pe lângă Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi a Fondului Român de Contragarantare în vederea emiterii de garanţii în numele şi în contul statului, în favoarea băncilor care acordă credite persoanelor fizice pentru achiziţia unei locuinţe în cadrul Programului.
Menţinerea avansului minim de 5 % din preţul de achiziţie al locuinţei. Preţul de achiziţie a locuinţei este de maximum 70.000 EUR echivalent lei la cursul BNR valabil la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare, iar valoarea finanţării garantate este de maximum 66.500 EUR echivalent lei.
Acordarea următoarelor subvenţii de dobândă:
– reducerea cu 0,5 puncte procentuale a ratei dobânzii creditului garantat pe toată durata Programului pentru familiile cu un singur copil.
– reducerea cu 1 punct procentual a ratei dobânzii creditului garantat pentru familiile cu doi sau mai mulţi copii.
Refinanţarea creditelor obţinute în cadrul Programului, prin alte instrumente de finanţare, cu excepţia altor credite acordate in cadrul Programului.
Proiectul de act normativ este publicat de site-ul MFP la rubrica Transparenţă decizională.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

S-a predat amplasamentul pentru construirea de locuinţe ANL în zona fostei unităţi militare de la Gară

Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Alexandru Oprea a avut o întâlnire cu o delegaţie a Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL) Bucureşti, atât la sediul Consiliului Judeţean Dâmboviţa, cât şi pe terenul fostei unităţi militare de la gara Târgovişte, unde a avut loc predarea amplasamentului în vederea construirii a 20 unităţi locative […]