Noua Lege a asociaţiilor de proprietari – sancţiuni dure pentru contravenienţi

Urmează să intre în vigoare noua Legea asociaţiilor de proprietari, act normativ care aduce o serie de reglementări noi, reguli stricte pentru locatarii de la bloc dar şi sancţiuni pentru proprietarii contravenienţi. Poliţiştii locali, reprezentanţi din primărie sau inspectori de stat în construcţii, după caz, vor sancţiona proprietarii care nu vor permite accesul în locuinţa pentru reparaţii, lucrări sau în situaţii de urgenţă, după ce au primit preaviz motivat de la asociaţie, cu amendă de la 500 la 3.000 de lei.
Proprietarii de apartamente sunt obligaţi prin lege să vină la şedinţele de bloc. Noua lege prevede că proprietarii nu vor mai putea fi reprezentaţi în adunarea generală de preşedinte, un membru al comitetului de bloc ori de administrator. Dacă totuşi nu pot participă, trebuie să mandateze un alt membru al asociaţiei printr-o împuternicire scrisă şi semnată.
O altă reglementare nouă prevede obligaţia expresă a proprietarilor de a comunica asociaţiei şi organului fiscal local orice schimbare a suprafeţei construite sau utile, în cel mult 30 de zile de la încheierea lucrărilor. Nerespectarea acestei obligaţii va atrage o amendă de la 200 la 1.000 de lei.
Cotele de contribuţie trebuie vor plătite în cel mult 30 de zile calendaristice de la data afişării listei lunare de plată iar administratorul va trebui să notifice scris restanţierii.
Cu amenzi cuprinse între 5000 şi 10000 de lei vor fi sancţionate schimbarea de către proprietar a destinaţiei locuinţei sau spaţiului cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă fără autorizaţiile şi aprobările legale;neexecutarea de către proprietar a lucrărilor de întreţinere, reparaţii sau de înlocuire a elementelor de construcţii aflate în proprietatea sa individuală, dacă aceasta este de natură să aducă prejudicii celorlalţi proprietari. modificarea aspectului proprietăţii comune de către proprietari, precum şi a elementelor constructive ale condominiului fără respectarea prevederilor legale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Campanie pentru prevenirea risipei de alimente

În perioada premergătoare „Zilei Naţionale a Alimentaţiei şi Combaterii Risipei Alimentare”, marcată în fiecare an 16 octombrie , DSP Damboviţa derulează o campanie de informare în cadrul subprogramului de promovare a unui stil de viaţă sănătos al Ministerului Sănătăţii. Alimentaţia este o nevoie fundamentală a omului şi o condiţie necesară […]