Noi acţiuni întreprinse pentru a preveni apariţia Pestei Micilor Rumegătoare

Urmare a confirmării evoluţiei Pestei Micilor Rumegătoare (PMR) în Bulgaria, în Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a întreprins acţiuni de prevenire a introducerii virusului acesti boli în România.
A fost organizată o videocon-ferinţă cu Direcţiile judeţene, în care a fost prezentată o informare asupra evoluţiei focarelor PMR în Bulgaria, inclusiv a zonelor de restricţie sub acest aspect, s-a realizat o instruire a structurilor teritoriale şi a fost aprofundată legislaţia privind
PMR.
Totodată, a fost dispusă instituirea de măsuri suplimentare de prevenţie, precum:
– informarea reprezentanţilor principalelor asociaţii de crescători de ovine şi caprine de pe raza judeţului cu date privind simp-tomele şi evoluţia bolii şi despre obligativitatea de a anunţa medicul veterinar despre animale care prezintă modificări de comportament, îmbolnăviri sau cazurile de mortalităţi;
– mediatizarea necesităţii şi a obligaţiei proprietarilor de animale de a notifica medicului veterinar oricând observă animale cu modificări de comportament, îmbolnăviri sau orice caz de mortalitate;
– informări privind obligaţia proprietarilor de animale de a notifica medicului veterinar oricând observă animale cu modificări de comportament, îmbolnăviri sau cazuri de mortalităţi, prin intermediul unor materiale printate (afişe, postere, fluturaşi) care să fie postate la circumscripţiile de liberă practică, primării, biserici etc.;
– monitorizarea sporită a transporturilor de animale din speciile ovine şi caprine din cadrul comerţului intracomunitar cu Bulgaria; – intensificarea controalelor în trafic pentru a identifica eventualele transporturi neautorizate de animale;
– comunicarea către operatorii economici care achiziţionează ovine şi caprine despre obligativitatea de a prenotifica DSVSA judeţeană oricare achiziţie de animale din speciile mai sus menţionate din Bulgaria. La fiecare transport de ovine şi caprine, medicul veterinar va asista la debarcarea animalelor din mijlocul de transport şi va efectua un examen clinic al tuturor animalelor. Animalele nou introduse vor fi ţinute izolate pentru o perioadă de 21 zile până la introducerea în efectivul indigen.
Aceste informări s-au realizat şi se realizează în cadrul întâlnirilor organizate de către Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor cu reprezentanţii principalelor asociaţii de crescători de ovine şi caprine şi cu cei ai operatorilor economici implicaţi în activitatea de comerţ cu rumegătoare, de pe raza judeţului.
Până în prezent, ANSVSA a transmis în teritoriu 5 note de serviciu care au avut ca subiect PMR, concretizate prin organizarea de întâlniri cu părţile implicate şi interesate, întâlniri care au vizat:
– informarea medicilor veterinari cu atribuţii specifice, a operatorilor economici şi a tuturor persoanelor implicate în activitatea de comerţ cu rumegătoare din Bulgaria sau cu rumegătoare care tranzitează Bulgaria;
– intensificarea acţiunilor de supraveghere pasivă, în special în judeţele din sudul ţării;
– instruirea medicilor veterinari cu privire la recunoaşterea semnelor clinice de boală în conformitate cu specificaţiile Organizaţiei Mondiale de Sănătate Animală (OIE); – întărirea controalelor în punctele de trecere la frontieră în ceea ce priveşte transporturile de rumegătoare din Bulgaria şi Turcia, având în vedere că ultimele animalele la care s-a confirmat boala nu prezentau semne clinice, confirmarea făcându-se în baza investigaţiilor de laborator.
Cea mai recentă acţiune, întreprinsă de instituţie în acest sens, a fost întâlnirea de lucru a experţilor pentru PMR, care a vut loc în perioada 29-30 august la Braşov şi a reunit reprezentanţi ai ANSVSA de la nivel central şi teritorial, ai Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală şi ai mediului academic. Cu acest prilej, au fost elaborate proiecte ale Planului de măsuri pentru a preveni pătrunderea virusului PMR în ţara noastră şi al Manualului Operaţional pentru intervenţia în focarele de PMR.
În ceea ce priveşte evoluţia focarelor de PMR în Bulgaria, reamintim că, în data de 4 iulie 2018, Comisia Europeană a adoptat Decizia (EU) 2018/954 de stabilire a anumitor măsuri de protecţie pentru prevenirea răspândirii pestei micilor rumegătoare în Bulgaria.
ESTE INTERZISĂ EXPEDIEREA/ACHIZIŢIONAREA din BULGARIA din comunele enumerate mai jos, de rumegătoare mici şi material seminal, ovule şi embrioni de la rumegătoare mici şi introducerea acestora pe teritoriul României:
– Comunele Bolyarovo şi Elhovo din regiunea YAMBOL.
– Comunele Sredets, Sozopol, Primorsko, Malko Tarnovo şi Tsarevo din regiunea
BURGAS.
Precizăm că ambele regiuni se află în apropierea graniţei Bulgariei cu Turcia.
Pe această cale, ANSVSA solicită operatorilor economici din România implicaţi în activitatea de comerţ cu rumegătoare să acorde maximă atenţie instrucţiunilor transmise de ANSVSA prin intermediul DSVSA judeţene, pentru a îşi proteja efectivele de rumegătoare mici de această boală.
Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp DSVSA judeţene.
Pesta Micilor Rumegătoare este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele şi caprinele. Mortalitatea în cazul animalelelor infectate poate ajunge la 70%. În România nu evoluează această boală, având statut de ţară liberă de pesta micilor rumegătoare.
Agentul etiologic este un virus încadrat în familia Paramyxoviridae, subfamilia Paramyxovirinae, genul Morbillivirus.
Transmiterea infecţiei se face direct de la animalul bolnav la cel receptiv şi puţin probabil indirect, având în vedere rezistenţa scăzută a virusului în mediul exterior. Virusul pătrunde în organism la nivelul mucoasei nasofaringiene. Evoluţia bolii este supraacută sau acută, caracterizată clinic prin febră, tulburări digestive şi respiratorii, iar morfopatologic prin necroze, eroziuni şi ulcere la nivelul mucoasei digestive şi a căilor respiratorii.
În caz de apariţie a bolii în ţări indemne se recurge la stamping-out. În ţările în care boala evoluează frecvent, animalele bolnave se izolează si, eventual, se supun tratamentului cu antibiotice pentru prevenirea infecţiilor bacteriene secundare sau se sacrifică. Se aplică dez-infecţia şi vaccinarea animalelor sănătoase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Sâmbătă şi duminică, pe raza judeţului Dâmboviţa s-au înregistrat opt accidente de circulaţie

Sâmbătă şi duminică, pe raza judeţului Dâmboviţa s-au înregistrat opt accidente de circulaţie, soldate cu rănirea gravă a unei persoane şi vătămarea corporală uşoară a altor 10 persoane. Din fericire, nicio persoană nu şi-a pierdut viaţa în urma evenimentelor rutiere înregistrate pe drumurile din judeţ. Pentru reducerea gradului de vic-timizare […]