Nemulţumiri în Sănătate: Federaţia „Solidaritatea Sanitară” ameninţă cu greva generală

„În condiţiile în care Guvernul României nu şi-a onorat obligaţia asumată prin Acordul încheiat de a negocia şi semna Contractul colectiv de muncă la nivel de sector Sănătate iar salariaţii din sistemul sanitar sunt afectaţi de câteva anomalii legislative, Federaţia „Solidaritatea Sanitară” anunţă declanşarea procesului de consultarea a membrilor de sindicat şi organizaţiilor membre în privinţa organizării unui program de proteste ample”, se precizează într-un comunicat de presă. Protestele pot merge până la greva generală, salariaţii fiind îndreptăţiţi în mod legal la acest protest extrem. Decizia finală va aparţine Consiliului de Coordonare la FSSR care va fi organizat în Bucureşti în data de 12 octombrie 2018.
Principalele revendicări ale menbrilor fe-deraţiei sunt:
1. Negocierea şi semnarea Contractului colectiv de muncă la nivel de sector sanitar, conform Acordului încheiat cu Guvernul.
2. Acordarea creşterilor salariale aferente anului 2019 începând cu luna ianuarie 2019 pentru toate categoriile de salariaţi care nu au beneficiat de creşterea salariului de bază.
3. Respectarea drepturilor sociale prin impozitarea indemnizaţiei de hrană la acelaşi nivel cu tichetele de masă (sau considerarea ei ca normă de hrană) şi eliminarea indemnizaţiei de hrană din limita de 30% (art. 25 din legea 153/2017), această limită trebuind să includă doar sporurile pentru condiţiile de muncă.
4. Eliminarea inechităţilor aferente sporurilor prin negocierea şi acordarea sporurilor între limitele minime şi cele maxime pentru salariaţii din toate categoriile de spitale, inclusiv pentru cei din spitalele aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii.
5. Modificarea legii salarizării conform solicitărilor înaintate de Federaţia „Solidaritatea Sanitară”.
6. Plata sporurilor de sâmbătă şi duminică la nivelul de 100% din salariul de bază şi eliminarea sumelor aferente lor din limita de 30%, această limită trebuind să includă doar sporurile pentru condiţiile de muncă. 7. Acordarea sporurilor de gardă şi a sporului de tură prin raportarea la noul salariul de bază; acordarea drepturilor de hrană în gărzi.
8. Introducerea echităţii în sistemul de pensie prin luarea în considerare în calculul stagiului de cotizare a întregului timp de lucru al salariaţilor, inclusiv a celui corespunzător normelor prin cumul (reducerea stagiului de cotizare proporţional cu timpul lucrat în cadrul celui de-al doilea CIM).
9. Acordarea voucherelor de vacanţă la toţi salariaţii din toate unităţile sanitare şi eliminarea cheltuielilor cu aceste vouchere din limita de 30%, această limită trebuind să includă doar sporurile pentru condiţiile de muncă.
10. Îmbunătăţirea condiţiilor de muncă ale salariaţilor şi de tratament a pacienţilor prin creşterea finanţării unităţilor sanitare.
Până la întrunirea Consiliului de coordonare se vor desfăşura câteva acţiuni de protest prealabile, respectiv:
Un prim protest, sub forma unei greve japoneze a avut loc vineri, 5 octombrie, ca măsură de avertisment din partea Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” împotriva blocării negocierii contractului colectiv de muncă la nivel de sector. Pasul următor va fi pichetarea Ministerului Sănătăţii în data de 12 octombrie 2018 de către delegaţii participanţi la Consiliul de coordonare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

În perioada 11.10.2018 -19.10.2018, SUCURSALA DE DISTRIBUŢIE A ENERGIEI ELECTRICE Târgovişte execută lucrări programate

În perioada 11.10.2018 -19.10.2018, SUCURSALA DE DISTRIBUŢIE A ENERGIEI ELECTRICE Târgovişte execută lucrări programate, în instalaţiile de medie şi joasă tensiune; în acest sens vor fi întreruperi de energie electrică la micii consumatori şi consumatorii casnici, situaţi în următoarele localităţi: JOI, 11.10.2018 (completare lucrări anunţate anterior pentru această dată): – […]