Neatenţia la volan poate costa viaţa

În ultimele zile pe raza judeţului Dâmboviţa s-au înregistrat accidente de circulaţie, soldate cu rănirea uşoară a 7 persoane. Evenimentele rutiere s-au produs pe raza localităţilor Urziceanca, Ciocăneşti, Tărtăşeşti, Mogoşani, Hagioaica şi Tătărani.
În urma cercetării la faţa locului, poliţiştii au stabilit ca şi cauze generatoare neacordarea priorităţii de trecere vehiculelor, neadaptarea vitezei de deplasare la condiţiile de drum, neasigu-rarea la efectuarea manevrei de întoarcere, depăşire neregulamentară, abateri comise de un căruţaş şi un biciclist.
Pentru prevenirea implicării în accidente de circulaţie, poliţiştii le recomandă conducătorilor auto:
– Înainte de a pleca la drum, verificaţi starea autovehiculului, asiguraţi-vă de buna funcţionare a sistemului de fânare şi a instalaţiilor de iluminare-semnalizare!
– Nu uitaţi triunghiurile reflectorizante şi trusa medicală de prim-ajutor!
– Discuţiile intense în timpul şofatului şi vorbitul la telefonul mobil, vă pot distrage atenţia! Aşadar, concentraţi-vă asupra traficului!
– Folosiţi corect luminile pe timp de zi, de noapte sau ploaie abundentă!
– Respectaţi normele rutiere privind prioritatea de trecere, indiferent că este vorba despre pietoni sau vehicule!
– Oboseala la volan vă poate fi fatală! Planificaţi-vă în aşa fel călătoriile, încât să nu parcurgeţi într-o zi mai mult de 300 de kilometri.
– Centura de siguranţă poate salva viaţa! Centura de siguranţă constituie un factor de primă importanţă în ceea ce priveşte configuraţia dinamicii accidentelor rutiere.
– Folosirea centurii de siguranţă este obligatorie. Ataşaţi-vă centura de siguranţă înainte de plecarea la drum, vă poate salva viaţa în caz de accident!
– Conducerea unui autovehicul şi alcoolul sunt incompatibile! – Nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice! Consumul de băuturi alcoolice reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor şi poate determina scăderea acuităţii vizuale şi auditive a şoferilor.
– Legea pedepseşte aspru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul după ce şoferul acestuia a consumat băuturi alcoolice, iar concentraţia de alcool în sânge depăşeşte limita legală!
Persoanelor care se deplasează cu bicicleta, le recomandăm:
– Dotaţi-vă bicicleta cu o semnalizare corespunzătoare.
– Semnalizaţi din timp şi vizibil orice schimbare a direcţiei de deplasare.
– În situaţia în care aţi consumat alcool, nu vă deplasaţi pe bicicletă.
– Manifestaţi atenţie sporită în zona intersecţiilor. Opriţi-vă la colţul străzilor pentru a vă asigura că puteţi continua deplasarea în condiţii de siguranţă.
– Concentraţi-vă permanent asupra traficului. Nu ascultaţi muzică şi nu vorbiţi la telefonul mobil în timp ce vă deplasaţi cu bicicleta.
– Verificaţi starea tehnică a bicicletei (întotdeauna, înainte de plecare, faceţi o scurtă verificare privind starea corespunzătoare a anvelopelor, funcţionarea frânelor, a avertizorului sonor şi a sistemului de iluminare).

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Consiliul Judeţean Dâmboviţa alături de Jandarmeria Dâmboviţa la ceas aniversar

Conducerea Consiliului Judeţean Dâmboviţa-preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Daniel Comănescu, vicepreşedinţii Luciana Cristea şi Alin Manole, şi secretarul judeţului, Ivan Vasile Ivanoff, a fost prezentă la festivităţile organizate de Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Dâmboviţa, la Centrul de Conferinţe al Universităţii Valahia din Târgovişte, pentru a marca Ziua Jandarmeriei Române. La manifestările […]