Navigarea pe internet poate deveni un real pericol

In cadrul programului Săptămâna Prevenirii Criminalităţii, zilele de marţi şi miercuri sunt dedicate siguranţei în mediul online. Poliţiştii sunt prezenţi în unităţile de învăţământ atât din mediul urban, cât şi din cel rural şi susţin activităţi de informare şi conştientizare a elevilor şi cadrelor didactice cu privire la utilizarea, în siguranţă, a internetului. În cadrul întâlnirilor, poliţiştii informează despre riscurile pe care le poate avea mediul virtual şi despre măsurile ce pot fi adoptate pentru prevenirea şi combaterea criminalităţii informatice, îndeosebi a fenomenului de cyberbullying.
Cyberbullying-ul vizează hărţuirea şi abuzul pe internet sub toate formele sale – agresiune verbală, calomniere, furt de date personale.
Consecinţele negative ale unor jocuri pe internet constituie un alt subiect abordat de poliţişti.
Structura de prevenire a criminalităţii a organizat o astfel de acţiune preventivă în rândul elevilor de la Şcoala Gimnazială Coresi din Târgovişte.
În zilele noastre, internetul a devenit parte integrantă a vieţii, atât pentru oamenii maturi, cât şi pentru copii, având în vedere faptul că acesta facilitează accesul la informaţii, la expuneri distractive şi că ne oferă posibilitatea de a comunica instant cu diverse persoane, aflate în toate colţurile lumii. Internetul poate fi considerat cea mai mare democraţie pentru că este mediul în care orice persoană se poate exprima liber, oricine poate expune un conţinut sau îşi poate asuma o altă identitate atunci când comunică din spatele unui ecran.
Aşadar, mediul online poate avea şi caracteristici negative, în sensul că poate fi violent ori nepotrivit pentru cei mici şi poate dezinforma.
Pentru prevenirea unor evenimente negative, poliţiştii le recomandă cetăţenilor:
Fiţi prudenţi în a oferi persoanelor cunoscute pe internet informaţii personale despre voi sau membrii familiei.
Nu acceptaţi întâlniri cu persoane cunoscute pe internet!
Nu divulgaţi altor persoane parola de la e-mail, deoarece acestea pot trimite mesaje jignitoare în numele vostru sau pot intra pe site-uri interzise. Periodic, modifi-caţi-vă parolele!
Manifestaţi atenţie în utilizarea reţelelor de socializare. Este de preferat ca activitatea dumneavoastră să nu fie publică, ci văzută doar de prieteni şi persoane apropiate.
Adoptaţi un comportament decent atunci când postaţi propriile opinii şi nu transmiteţi mesaje sau imagini de natură a crea prejudicii.
Vă informăm că sistemele de operare sau soluţiile de securitate dispun de funcţionalităţi de control parental. Aceste funcţii limitează accesul copiilor la anumite tipuri de conţinut, de la site-uri de pornografie la reţele sociale, până la jocuri video care au conţinut violent. Utilizaţi-le cu încredere!
Monitorizaţi aplicaţiile pe care le foloseşte copilul dumneavoastră!
Atenţie şi la cercul de prieteni ai copilului! Poate cădea cu uşurinţă pradă presiunii grupului! Fiţi apropiaţi de copilul dumneavoastră! Discutaţi cu el, ascultaţi-i părerile, convingeţi-l că este mai bine să discute cu dumneavoastră despre lucrurile pe care le-a văzut sau pe care le-a citit pe internet.
În cazul în care sesizaţi schimbări comportamentale ale copilului, solicitaţi sprijin de la instuţiile specializate şi anun-taţi de îndată poliţia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Investiţii demarate în forţă Până vineri, 14 aprilie, străzile Valea Mare, Ţuţuienilor şi Valea Teodoreştilor vor fi asfaltate

„Omul sfinţeşte locul!” – atât de multă înţelepciune şi adevar există în această vorbă transmisă din străbuni şi simbolizează omul gospodar care transformă în mod vizibil locul în care trăieşte. „Omul sfinţeşte locul” este crezul după care îşi desfăşoară activitatea şi admnistraţia locală din comuna dâmboviţeană Voineşti.Nici bine nu şi-a […]