Published On: joi, ian. 14th, 2016

Navigare în siguranţă pe internet

nichiduta.ro

hakeriInternetul oferă noi posibilităţi de hărţuire. Oamenii pot posta zvonuri, poze sau alte informaţii personale pe Internet sau pot trimite mesaje răuvoitoare – anonime sau sub numele altei persoane. Mesajele SMS şi apelurile video deschid noi oportunităţi de distracţie, dar în acelaşi timp de exploatare. Hărţuirea la şcoală se limitează la orele de şcoală, dar prin Internet hărţuitorul poate găsi victima la orice oră. Ei au o serie mai mare de oameni pe care-i pot hărţui online. În cazul în care copilului dvs. îi place să stea pe chat, ar trebui să discutaţi din timp cu el/ea despre aceste riscuri, oferindu-i sfaturi despre ce ar trebui să facă dacă este hărţuit. Dragi copii, pentru o navigare sigură şi plăcută pe internet, poliţiştii dâm-boviţeni vă recomandă:
– Stabiliţi, împreună cu părinţii, regulile de folosire a calculatorului şi a Internetului! Puteţi face o listă cu site-urile pe care doriţi să navigaţi sau pe care vi le propun părinţii şi hotărâţi de comun acord orele când e cel mai potrivit să utilizaţi Internetul. Calculatorul vă poate ajuta să vă faceţi temele sau să vă petreceţi timpul într-un mod plăcut. Părinţii vă pot învăţa cum să găsiţi mai repede informaţiile utile, dar şi voi le poţi arăta cât de pricepuţi sunteţi în folosirea calculatorului.
– Nu daţi niciunei persoane cunoscute pe Internet informaţii personale despre voi sau familia voastră! Acestea pot fi numele, vârsta, numărul de telefon, fotografii, adresa, şcoala la care învăţaţi, locul de muncă al părinţilor etc. Atunci când aceste persoane necunoscute insistă (prin email, pe chat sau telefonul mobil) să afle cine sunteţi şi unde locuiţi, anunţaţi-vă părinţii imediat.
– Parolele sunt secrete şi vă aparţin! Ele sunt ca şi cheile de la casă pe care nu le daţi nimănui, nici măcar cunoscuţilor. Cu excepţia părinţilor! Trebuie să-i refuzaţi întotdeauna pe prietenii care vă cer parola. Dacă bănuiţi că parola v-a fost divulgată, schimbaţi-o imediat, singuri sau cu ajutorul părinţilor.
– Postaţi cu mare grijă fotografii cu voi sau cu familia voastră! Atunci când doriţi să încărcaţi (upload) fotografii sau filme pe site-urile pe care trebuie să vă creaţi un profil sau cont, selectaţi fişierele împreună cu părinţii. Învăţaţi să creaţi o listă cu persoanele care vă pot vedea profilul. Folosiţi camera web numai când sunt părinţii alături de voi. Nu uitaţi, fotografiile sau fil-muleţe, odată postate, pot rămâne pentru totdeauna pe Internet chiar daca le veţi şterge!
– Nu tot ceea ce citiţi sau vedeţi pe Internet este adevărat! Astăzi, multe persoane, inclusiv copiii, pot să creeze pagini web sau sa posteze texte, fotografii, ştiri. În plus, fotografiile şi filmele pot fi modificate pe calculator cu uşurinţă. Pentru a verifica dacă ceea ce aţi aflat pe Internet este adevărat, cereţi ajutorul părinţilor sau profesorilor voştri care vă pot oferi şi alte surse de informare. Nu descărcaţi şi nu instalaţi programe pirat sau pe care nu le cunoaşteţi; ele pot distruge datele de pe calculatorul vostru. – Nu răspundeţi la mesajele care vă supăra sau care conţin cuvinte sau imagini nepotrivite! Păstraţi-le pentru a le arăta părinţilor, profesorilor sau, în cazuri grave, Poliţiei. Dacă primiţi e-mail-uri, fişiere, fotografii sau programe de instalare care vi se par suspecte de la cineva pe care nu îl cunoaşteţi şi în care nu aveţi încredere, ştergeţi-le din calculator. Ele pot avea viruşi sau programe care vă vor citi toate datele de pe calculatorul personal.
– Daţi dovadă de respect, chiar dacă nu-i cunoaşteţi pe cei cu care comunicaţi. Obligaţia voastră este de a-i proteja şi voi pe alţii. Nu trimiteţi imagini jignitoare sau mesaje care ar putea sa le provoace frică sau să-i pună în pericol.
– Vorbiţi-le direct părinţilor sau profesorilor şi explicaţi-le ce v-a îngrijorat. Puteţi scoate oricând din lista de contacte pe cei cu care nu mai vreţi să comunicaţi.
– Puteţi oricând să vă opriţi din navigarea pe Internet sau să refuzaţi să continuaţi discuţiile pe chat, daca s-a întâmplat ceva ce nu v-a plăcut, v-a speriat sau nu aţi înţeles.

eJobs

About the Author

-

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

noriel.ro