Natura s-a dezlănţuit la Voineşti. Zeci de gospodării şi DN 72 A au fost inundate. În zonă, pompieri voluntari şi cei militari au intervenit pentru evacuarea apei

Date:

inundatie voinestiA plouat torenţial in comuna Voineşti. Potrivit edilulu-lui Gabriel Sandu, cantitatea de precipitaţii căzută a fost de peste 60 de litre pe metrul pătrat. O statistică arată că zeci de gospodării şi DN 72 A au fost inundate! Totodată, apa venită de pe dealuri a afectat şi zeci de kilometri de drumuri comunale pietruite. Oamenii spun că niciodată nu au văzut asemenea prăpăd în doar câteva ore. Curţile şi beciurile s-au umplut cu apă care a curs de pe dealuri: „Este pericol cu apa care vine peste noi. Din deal s-a rupt un şanţ şi a venit multă apă. A luat totul în calea ei. Ne-a distrus totul. Toată apa a venit din deal. A plouat vreo patru ore, dar foarte mult. Apa a venit dintr-o dată. Începe să ne intre în beci”, a afirmat un localnic. „Ne-a intrat apa în magazia în care aveam materialele de construcţie, ne-a distrus tot. Pierderile sunt foarte mari. Este dezastru. Este apă peste tot. A venit totul dintr-o dată din deal. Nu au fost desfundate şanţurile, iar apa s-a revărsat”, a declarat un alt cetăţean. „A venit multă apă, nu mai reuşim să luptăm cu ea. Ne-a intrat la animale, porcii sunt pe jumătate în apă. Ne-a intrat apa pe sub casă, ne temem că se poate dărâma. Beciul e plin cu apă. Ne-a luat toate proviziile adunate pentru iarnă”, a afirmat o localnică. În zonă au intervenit pompierii şi voluntarii de la SVSU Voineşti cu motopompe pentru a evacua apa din gospodării. Apa de pe ver-sanţi s-a scurs în curţi, iar pe Drumul Naţional 72 A era un adevărat râu: „Din datele pe care le am de la staţia meteo, la nivelul localităţii Voineşti a căzut cantitatea de 65 litri de apă pe metru pătrat, iar în zona de deal a căzut cantitatea de 75 litri pe metru pătrat. În faţa primăriei s-a adunat foarte multă apă, încât am crezut, la un moment dat, că râul Dâmboviţa şi-a modificat cursul şi trece prin faţa primăriei. Am început să facem curat, să strângem tot ce înseamnă aluviuni şi încercăm să scoatem apa din toate gospodăriile. Niciodată nu mi s-a întâmplat să văd atâta apă adunată în centrul comunei”, a declarat primarul comunei, Sandu Gabriel Dănuţ. Pompieri voluntari şi cei militari au intervenit până când toată apa a fost scoasă din beciurile inundate.
Vremea capricioasă mobilizează autorităţile
Autorităţile locale sunt mobilizate, în tot judeţul, având în vedere codurile meteorologice şi hidrologice emise în aceste zile. La nivelul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-au dispus măsuri care au fost transmise tuturor primăriilor, dar şi cetăţenii au fost informaţi. Totodată, e bine de ţinut seamă de sfatul reprezentanţilor autorităţilor în caz de inundaţii.
Potrivit informaţiilor primite de la Prefectura Dâmboviţa, măsurile dispuse se referă la monitorizarea responsabilă şi permanentă a oricăror elemente care pot produce situaţii de urgenţă în contextul căderii unor cantităţi mari de precipitaţii. Totodată, s-a dispus derularea de acţiuni concrete de către membrii CLSU şi populaţie în vederea evitării producerii unor situaţii ce s-ar putea solda cu consecinţe nedorite pentru populaţie. Printre măsurile întreprinse de CJSU, amintim: sau transmis atenţionările meteorologice la toate comitetele locale pentru situaţii de urgenţă, prin fax, cu măsuri suplimentare, şi SMS la toţi primarii din judeţ şi şefii SVSU, cu menţiunea stabilirii exprese a zonelor de refugiu şi a traseelor în caz de evacuare şi cu monitorizarea permanentă a stării construcţiilor podurilor şi podeţelor din localităţi; se execută schimbul permanent de informaţii în vederea unei monitorizări stricte a cursurilor de apă din judeţ. Totodată, preşedintele CJSU are contact direct şi permanent cu conducerea structurilor operative ale MAI (ISU, Poliţie, Jandarmerie), MapN şi a celorlalte instituţii implicate. Pentru preîntâmpinarea eventualelor incidente, accidente sau punerea în pericol a vieţilor omeneşti, CJSU recomandă tuturor cetăţenilor o serie de măsuri, printre care: semnalarea către autorităţile locale a inundaţiilor, alunecărilor de teren şi accidentelor majore din gospodării; păstrarea la îndemână a unui stoc de alimente şi apă potabilă suficient pentru câteva zile; să respecte îndrumările serviciilor profesioniste şi voluntare pentru situaţi de urgenţă şi este extrem de important ca acestora să le fie înlesnită intervenţia, indiferent de operaţiunile care sunt necesare pe moment (demolarea de podeţe care îngreunează cursul apelor, înlăturarea de autoturisme care blochează intervenţia utilajelor etc.); nu se ating fire electrice căzute sau surse de curent ce par a fi dezafectate; în caz de viitură, se evită traversarea de râuri sau utilizarea unor poduri sau podeţe vizibil afectate sau deteriorate; nu se consumă apă din fântânile în care apa prezintă semne vizibil neconforme ale proprietăţilor sale (culoare, miros); nu se consumă alimente care au intrat în contact cu apa de inundaţii; dacă apa pătrunde în locuinţe, se va întrerupe alimentarea cu energie electrică şi gaze a tuturor surselor; animalele domestice vor fi evacuate în zone de refugiu; dacă situaţia o cere şi se procedează la alarmare, ulterior evacuare, este recomandat să nu se opună rezistenţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

De ce ar trebui să alegi un boiler cu pompă de căldură pentru apa caldă?

Boilerele cu pompă de căldură sunt o opțiune tot...

Pe 26 aprilie 2024, la Muzeul de Istorie din Târgoviște, ora 17:00, va avea loc evenimentul „Vinerea Floriilor”

În calendarul creştin ortodox, Sărbătoarea Sfintelor Paşti ocupă cel...

MORENARUL ANDREI IVAN SE LAUDĂ CU SOȚIA SA

Andrei Ivan a postat pe reţelele sociale imagini de...

SORANA CÎRSTEA RĂMÂNE PE LOCUL 29 WTA

Simona Halep a coborât în clasamentul WTA. Fostul lider...