Muncitorii extra-comunitari vor putea fi angajaţi pe salariul minim

Angajatorii nu vor mai avea obligaţia de a plăti lucrătorii străini cel puţin la nivelul salariului mediu brut pe ţară, potrivit unei noi legi adoptate în Parlament. După ce plata obligatorie a a salariaţilor extracomunitari a fost redusă la salariul minim, un lucrător din această categorie va putea fi plătit cu 1.162 de lei net, în loc de cel puţin 2.500 de lei net, cât este aproximativ salariul mediu net în România. În funcţie de domeniul de activitate, la ora actuală cele mai mici salarii sunt în hoteluri şi restaurante -în jur de 1.400 lei net.
„Străinilor intraţi în România în scopul încadrării în muncă în calitate de lucrător „au pair” li se prelungeşte dreptul de şedere temporară în scop de muncă dacă prezintă contractul individual de muncă cu timp parţial, înregistrat în registrul general de evidenţă a salariaţilor, din care rezultă că durata timpului de muncă nu depăşeşte 25 de ore pe săptămână, iar cuantumul salariului este cel puţin la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, calculat la fracţia de timp lucrată. (…) Străinilor intraţi în România în scopul încadrării în muncă li se prelungeşte dreptul de şedere temporară în scop de muncă dacă prezintă contractul individual de muncă cu normă întreagă, înregistrat în registrul general de evidenţă a salariaţilor, din care rezultă că salariul este cel puţin la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată. În cazul lucrătorilor înalt calificaţi, salariul trebuie să fie la nivelul de cel puţin două ori câştigul salarial mediu brut, se precizează în lege.
Noua lege reprezintă un pas înainte pentru satisfacerea cererie patronatelor dar până la utilizarea pe scară largă a muncitorilor din ţările foarte sărace ale lumii mai este cale lungă. Concret, muncitorii extracomu-nitari pot fi încadraţi în muncă în baza avizului de angajare, obţinut de angajatori în condiţiile Ordonanţei nr. 25 din 26 august 2014, cererea pentru eliberarea avizului de angajare fiind depusă de angajator la sediul Inspectoratului pentru Imigrări (IGI) de pe raza căruia are sediul social sau domiciliul. Angajatorul trebuie să dovedească, printr-o adeverinţă eliberată de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) din judeţul său, că locul de muncă pe care aduce muncitorul extracomunitar nu a putut fi ocupat de candidaţi români. Există apoi obligaţia achitării unei taxe, odată cu eliberarea avizului de angajare pentru lucrătorul străin, echivalentul a 200 de euro. După obţinerea avizului de muncă, angajatorul trimite documentul în străinătate celui recrutat, pentru a obţine de la misiunile diplomatice ale României viză de şedere. După intrarea în România şi încheierea contractului individual de muncă, muncitorul excomunitar poate solicita eliberarea unui permis de şedere temporară în scop de muncă, cunoscut şi sub numele de permis unic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Turism: Rezultate mai slabe în sezonul estival

Vremea extrem de capricioasă şi-a lăsat amprenta asupra rezultatelor obţinute de agenţii economici dâmboviţeni din sfera turismului. Spre exemplu, în ciuda investiţiilor în infrastructură făcute în ultimul an, în iulie au fost înregistrate, în structurile de primire turistică, 12361 de sosiri, în scădere cu 0,1% faţă de cele din luna […]