Modificări la ordonanţa privind zilele libere acordate părinţilor la închiderea şcolilor şi grădiniţelor

Ordonanţa de Urgenţă care prevede acordarea zilelor libere pentru părinţi în cazul în care şcolile sunt închise (OUG 147) va suferi unele modificări. Reamintim că prin acel act normativ, în anumite condiţii, părinţii pot primi, pentru fiecare zi liberă, o indemnizaţie care se plăteşte de angajator, iar ulterior decontează statul. Indemnizaţia este în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
Ca principală modificare, umărul de zile libere se va stabili pentru perioada stării de alertă, ori de câte ori, prin hotărâre a CJSU/CMBSU (Comitetul

Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă/ Comitetul Municipiului Bucureşti) se stabileşte aplicarea unuia dintre două scenarii (care sunt prezente în Ordinului comun al ministrului educaţiei şi cercetării şi ministrului sănătăţii nr. 5487/1494/2020 din 31 august 2020), anume scenariile 2 şi 3. Adică în funcţie de situaţia epi-demiologică, de particularităţile locale, de infrastructura şi resursele umane ale fiecărei unităţi de învăţământ în parte, consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ trebuie să propună inspectoratului şcolar judeţean/al municipiului Bucureşti aplicarea:

  • Scenariul 2 – Participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a Vlll-a şi a XII-a, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie şi Revenirea parţială (prin rotaţie de 1 – 2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu şi liceu, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie. – Scenariul 3 – Participarea tuturor preşcolarilor şi elevilor la activităţi lecţii online.
  • Pentru toate situaţiile nou introduse se menţin aceleaşi condiţii de acordare prevăzute în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 147/2020.
  • Totodată se reglementează faptul că în cazul situaţiilor nou introduse, zilele libere se acordă numai după epuizarea opţiunilor prevăzute de reglementările legale în vigoare pentru desfăşurarea activităţii prin telemuncă sau munca la domiciliu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Dâmboviţa : 402 locuri de muncă disponibile în această săptămână

Potrivit informaţiilor furnizate de agenţii economici privind locurile de muncă vacante, în baza de date a AJOFM Dâmboviţa sunt înregistrate la această dată 402 locuri de muncă, din care 16 pentru persoanele cu studii superioare, 316 care se adresează persoanelor calificate în diverse meserii şi 70 de posturi pentru muncitorii […]