Published On: joi, feb. 20th, 2014

Modificarea pachetului de legi sociale întârzie din cauza lipsei de consens între patronate şi sindicate

nichiduta.ro

tutuianuPreşedintele filialei Dâmboviţa a Confederaţiei Sindicale Naţionale „Meridian”, Ion Oproiu, a atenţionat pe ministrul pentru Dialog Social, Doina Pană, că mişcarea sindicală este ignorată din ce în ce mai mult de unii patroni sau conducători de instituţii publice: „Aş vrea să transmit celor care sunt prezenţi de la Bucureşti, doamnelor miniştri şi doamnelor europarlamentare, că în judeţul Dâmboviţa ne-am înţeles foarte bine atât cu Consiliul Judeţean Dâmboviţa, cât şi cu Prefectura, fiindcă sunt doi oameni de dialog social, cu toată criza prin care trecem astăzi. Vreau să vă transmit, în special dnei ministru Pană, că este nevoie să facem ceva şi pentru mişcarea sindicală. V-aţi angajat că rezolvaţi unele probleme de natură socială, mă refer la pachetul de legi. Legea 62 cuprinde majoritatea legilor de natură socială şi m-aş opri la legea sindicatelor, a patronatelor, legea conflictului de muncă, codul muncii şi legea pensiilor. Avem mari probleme cu aceste legi, nu doar la nivelul judeţului Dâmboviţa. Foarte mulţi patroni, dar şi reprezentanţi ai instituţiilor publice nu mai vor să ţină cont de mişcarea sindicală…”, a declarat liderul sindical Ion Oproiu.
Guvernul va organiza noi întâlniri cu sindicatele şi patronatele
Ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Pană, prezentă în Dâmboviţa, a răspuns că întârzierile la modificarea pachetului de legi sociale sunt cauzate de lipsa consensului între patronate şi sindicate, fiind luate măsuri pentru a se ajunge la un acord până în toamna acestui an:”… Legat de întreg pachetul de legi, şi Legea 62 şi Codul Muncii, în prima parte a lunii ianuarie 2013 am început să am întâlniri. Singura parte pentru care a fost consens şi la patronate şi la sindicate a fost la Comitetul Economic şi Social (CES), am promulgat deja o altă lege. Legat de celelalte părţi, aţi vrut probabil să spuneţi că a existat o propunere, de toamna trecută, de ordonanţă de urgenţă care să modifice integral Legea 62, şi de la sindicate şi de la patronate. Între timp, patronatele s-au răzgândit, deci nu a mai fost o propunere comună. În plus, în interiorul blocurilor sindicale au apărut disensiuni. Confederaţiile vor ca reprezentativitatea să scadă la 35%, sindicatele mari care au peste 50% nu vor acest lucru. Pentru că nu s-a ajuns la un consens, în 9 octombrie 2013 a fost un Consiliu Naţional Tripartit prezidat de premier, în care eu am propus: pe un an de zile, facem un moratoriu în care o comisie tripartită, compusă din sindicate, patronate şi Guvern, monitorizează efectele legislaţiei muncii în piaţa muncii şi tot ce nu e în regulă, comisia semnalează, apoi modificăm legea. Patronatele au vrut, sindicatele nu au vrut. Atunci premierul a spus aşa: fiecare să trimită propuneri, după care să începem întâlnirile bipartit şi tripartit, încât până la începutul lui septembrie şi al noii sesiuni parlamentare să fie o formă a legii unanim acceptată, pe care să o trimitem la Parlament. Chiar ne interesează foarte tare să venim cu corecţii la această lege. Dar nu putem face modificări brusc sau numai la ce vor unii. Poate chiar şi dvs aici, la nivel local, aveţi nişte propuneri. Eu le aştept cu drag. Se lucrează la un nou proiect legislativ”, a afirmat ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Pană. Mai mult ministrul delegat pentru Dialog Social a spus că aşteaptă şi propuneri de la sindicaliştii din Dâmboviţa.

eJobs

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

noriel.ro