MOBILIZARE LA NIVEL INTERNAŢIONAL, PENTRU COMBATEREA TRAFICULUI DE PERSOANE

Poliţia Română, prin Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate, cu sprijinul EUROPOL, a participat, timp de o săptămână, la Zilele Comune de Acţiune la nivel european: EMPACT – Joint Action Days on THB for Labour Exploitation. La nivel internaţional, această mobilizare extinsă a implicat verificarea a peste 50.000 de persoane, a peste 17.000 de vehicule, precum şi controlul a 5.000 de spaţii comerciale şi alte locaţii.
Astfel, în cadrul acestei acţiuni de amploare, desfăşurată în România şi alte 20 de state membre UE, precum şi în Norvegia şi Elveţia, poliţiştii specializaţi în combaterea traficului de persoane şi-au unit forţele pentru a identifica, investiga şi preveni exploatarea forţei de muncă a lucrătorilor vulnerabili.La nivel naţional, 200 de poliţişti au efectuat controale în 21 de puncte de trecere a frontierei, 9 aeroporturi, 3 autogări cu plecări internaţionale şi într-o gară, iar alături de inspectori de muncă, au controlat societăţi comerciale, cu angajaţi cetăţeni români sau străini.Astfel, au fost verificate peste 6.500 de persoane, peste 1.500 de autovehicule şi au fost controlate 14 societăţi comerciale.
Acţiunea, realizată prin schimbul operativ de date cu autorităţile statelor membre participante, prin intermediul EUROPOL, a condus la identificarea mai multor persoane bănuite de comiterea infracţiunii de trafic de minori, în scopul exploatării prin muncă forţată şi a 3 potenţiale victime minore.La nivel internaţional, această mobilizare extinsă a implicat verificarea a peste 50.000 de persoane, peste 17.000 de vehicule, precum şi controlul a 5.000 de spaţii comerciale şi alte locaţii.În săptămâna vizată, au fost arestate 46 de persoane bănuite de trafic de persoane şi identificate alte 90 implicate în astfel de infracţiuni. Peste 220 de persoane au fost reţinute sau arestate pentru alte infracţiuni (inclusiv migraţia ilegală, falsificarea doc-umentelor).ln total, au fost identificate 323 de potenţiale victime ale traficului de persoane.
Au fost demarate 100 de noi anchete, în vederea identificării altor suspecţi şi a victimelor în cazuri de trafic de persoane din UE.Pe parcursul celor şapte zile, poliţiştii din România au beneficiat de sprijinul de specialitate al reprezentanţilor A.N.I.T.P., poliţiştilor de frontieră şi de imigrări, dar şi de suportul specialiştilor de la Inspecţia Muncii.
Aceştia au acţionat în toate judeţele şi la graniţe, pentru a identifica potenţiale victime ale traficului de persoane şi de minori, în rândul celor care călătoresc către principalele state de destinaţie.Acţiunea, care face parte din Planul de acţiune operaţional EMPACT privind traficul de fiinţe umane pentru anul 2019, a vizat diferite sectoare de activitate precum transportul, agricultura, construcţiile, prelucrarea produselor alimentare, serviciile de catering şi îngrijire. Ea a avut şi rolul de a creşte gradul de conştientizare asupra acestui gen de infracţiuni, de prevenire şi de informare.
Europol a sprijinit investigaţiile şi a facilitat schimbul de informaţii între state, pentru verificarea în timp real a informaţiilor generate în acest domeniu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

ZIUA DIRECŢIEI GENERALE ANTICORUPŢIE

Direcţia Generală Anticorupţie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne aniversează 14 ani de la înfiinţare, perioadă în care s-a consolidat ca instituţie pregătită să acţioneze profesionist în scopul asigurării integrităţii profesionale şi credibilităţii tuturor angajaţilor Ministerului Afacerilor Interne. La aniversarea celor 14 ani de activitate, Direcţia Generală Anticorupţie se prezintă ca […]