Minunea Înmulţirii Pâinilor

Arhiepiscopia TragovisteÎntr-una din zile, aflându-Se Domnul pe malul lacului Ghenizaret şi văzând mulţimile care se înghesuiau să-L cunoască şi să-I asculte învăţătura, a început să le vorbească, predicându-le până seara târziu. Atunci au venit ucenicii şi I-au zis:
„Dă drumul mulţimilor ca să se ducă în sate şi să-şi cumpere de mâncare. lisus însă le-a răspuns: N-au trebuinţă să se ducă, daţi-le voi să mănânce! Iar ei l-au răspuns: Nu avem aici decât cinci pâini şi doi peşti. Şi El a zis: Aduceţi-Mi-le aici!” Şi I-au fost aduse. Şi luându-le în mâini, Şi-a înălţat privirea către cer, S-a rugat Părintelui Său, le-a binecuvântat şi le-a dat ucenicilor Săi, iar ucenicii mulţimilor. Şi nu erau puţine persoane, ne spune Evanghelia, erau cinci mii de bărbaţi, afară de femei şi de copii, şi toţi aceia, prin minune dumnezeiască s-au săturat, ba încă au mai şi rămas douăsprezece coşuri de fărămituri. Aceasta este, pe scurt, minunea pe care o relatează această evanghelie! Şi este lesne de înteles că toată lumea a fost bucuroasă în seara aceea, pentru că a primit în dar hrană.
A primit hrană sufletească, prin învăţătura Mântuitorului, dar a primit şi hrana aceasta pământească. Omul fiind format din două părţi, adică trup şi suflet, are în viaţă şi bucurii sufleteşti şi bucurii pământeşti, are şi ispite sufleteşti şi ispite trupeşti. Are nevoie pe pământ de hrană sufletească pentru mântuire şi de hrană trupească materială pentru a-şi menţine viaţa în trup. Pentru hrana materială avem părinţi care se îngrijesc de copii şi le asigură cele necesare vieţii. Iar pentru hrana duhovnicească necesară mântuirii sufletelor, avem părinţi duhovniceşti, care se îngrijesc de mântuirea credincioşilor încredinţaţi lor de Hristos.
Cea dintâi hrană este învăţătura de credinţă. Ea este temelia Bisericii lui Hristos, este cuvântul viu şi neschimbat propovăduit de Fiul lui Dumnezeu şi de Sfinţii Apostoli şi scris cu litere de foc în Sfânta Evanghelie. Credinţa curată în Dumnezeu, Cel în Sfânta Treime închinat şi mărit, este cuprinsă pe scurt în Crez, este mărturisită de două mii de ani de Biserică şi de sfinţii ei slujitori şi este aparată cu jertfa numeroşilor martiri şi cu învăţătura tuturor Sfinţilor Părinţi şi Cuvioşi.
A doua hrană duhovnicească, de aceeaşi valoare cu credinţa curată, este viaţa morală în rândul credincioşilor noştri. Apoi, să traim şi să punem în practică învăţătura Sfintei Evanghelii, ştiind că, credinţa fără fapte bune este moartă (Iacob 2, 17-20). Adică să fim oameni de rugăciune, sa trăim în pace cu toţii, să mergem regulat la biserică şi să creştem copiii în frica şi dragostea de Dumnezeu. Cine trăieşte cu Hristos şi în Hristos nu va flămânzi şi nu va mai înseta niciodată. Misiunea Mântuitorului a fost şi este aceea de a Se oferi oamenilor şi de a le împărtăşi dorinţa lui Dumnezeu de mântuire.
Pr. prof. dr. Cosmin Santi Seminarul Teologic Ortodox „Sf. loan Gură de Aur” – Târgovişte

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

SPORTUL ESTE ISTORIE! Una dintre cele mai longevive echipe din istoria baschetului feminin românesc s-a retras din campionat

FR Baschet a anunţat refacerea procedurii de tragere la sorţi a ediţiei 2013/14 a Ligii Naţionale de baschet feminin, respectiv a Cupei României, tot la feminin. La această situaţie s-a ajuns după retragerea oficială a echipei CSM Sportul Studenţesc. În sezonul 2013/14, la nivelul primului eşalon baschetba-listic al României la […]