Published On: joi, sept. 13th, 2018

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero şi Excelenţa Sa Marco Giungi, ambasadorul Republicii Italiene în România, au prezentat Campania naţională „Informare acasă! Siguranţă în lume!” la Târgovişte

Conducerea Consiliului Judeţean Dâmboviţa a participat, la sediul instituţiei, la cea de-a doua etapă a campaniei naţionale „Informare acasă! Siguranţă în lume”, eveniment organizat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, cu scopul de a promova, în rândul grupurilor de interes, drepturile pe care potenţialii migranţi români le au în statele membre ale Uniunii Europene.
Susţinută de preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Daniel Comănescu, prefectul judeţului Dâmboviţa, Antonel Jîjîie şi de către vicarul eparhial lonuţ Ghibanu, dezbaterea a fost una de amploare, invitaţi de onoare fiind ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, şi Excelenţa Sa Marco Giungi, ambasadorul Republicii Italiene în România.
Fiecare dintre cei nominalizaţi a subliniat importanţa diseminării informaţiei în rândul românilor care intenţionează să plece peste graniţe, în vederea cunoaşterii drepturilor şi obligaţiilor pe care le au, în concordanţă cu legislaţia în vigoare.
La această activitate au mai participat Luciana Cristea – vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Ionuţ Săvoiu – administrator public, Cristina Stroe – inspector şcolar general adjunct, Cezar Dincă – director executiv adjunct AJOFM Dâmboviţa, Gabriela Tănase -inspector de specialitate în cadrul Agenţiei Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, şi Excelenţa Sa Marco Giungi, ambasadorul Republicii Italiene în România.
Fiecare dintre cei nominalizaţi a subliniat importanţa diseminării informaţiei în rândul românilor care intenţionează să plece peste graniţe, în vederea cunoaşterii drepturilor şi obligaţiilor pe care le au, în concordanţă cu legislaţia în vigoare.
La această activitate au mai participat Luciana Cristea – vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Ionuţ Săvoiu – administrator public, Cristina Stroe – inspector şcolar general adjunct, Cezar Dincă – director executiv adjunct AJOFM Dâmboviţa, Gabriela Tănase -inspector de specialitate în cadrul Agenţiei În cadrul discuţiilor purtate, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Daniel Comănescu, a apreciat iniţiativa ministerului privind buna informare a românilor de peste graniţe şi a subliniat buna relaţie de colaborare pe care Consiliul Judeţean Dâmboviţa a avut-o şi o are cu Ministerul pentru Românii de Pretutindeni în vederea sprijinirii tuturor românilor: „Vă mulţumesc că aţi răspuns prezent invitaţiei Consiliului Judeţean Dâmboviţa şi mă bucur că avem din nou ocazia să găzduim o întâlnire pe o temă atât de actuală, cum este aceea a migraţiei. Din păcate, aceasta este o realitate a zilelor noastre, un fenomen care chiar desparte familii şi care, de multe ori, duce la abandon şcolar şi la probleme de adaptare, atât pentru cei rămaşi în ţară, de cele mai multe ori copii sau tineri, cât şi pentru cei care pleacă în străinătate şi care, în prea mică măsură, îşi cunosc drepturile”.
La rândul său, ministrul Românilor de Pretutindeni a mulţumit tuturor pentru sprijin şi a precizat că rolul principal al campaniei este unul preventiv, de informare asupra pericolelor la care se expun potenţialii migranţi români, şi nu de încurajare a românilor să plece peste graniţe.
Excelenţa Sa Marco Giungi a precizat că în Italia locuiesc cei mai mulţi români pe care statul italian îi consideră o resursă, fapt pentru care este extrem de important şi util ca aceştia să fie informaţi corect asupra drepturilor pe care le au potrivit legislaţiei în vigoare, în contextul în care apreciază că nu se exploatează persoanele, ci ignoranţa. De asemenea, a subliniat ca fiind vitală implicarea şi sprijinul Bisericii Ortodoxe în acest demers informativ, lucru susţinut şi de vicarul eparhiallonuţ Ghibanu.
Întâlnirea s-a terminat cu o scurtă prezentare a campaniei lansată de Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane, intitulată „Cunoaşte-ţi drepturile / Respectă-ţi obligaţiile” şi cu o sesiune de întrebări şi răspunsuri privind problematica abordată.

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>