Ministerul Sănătăţii intenţionează să înfiinţeze o Comisie de specialişti care să aprobe decontarea medicamentelor pentru indicaţii terapeutice neincluse în rezumatul caracteristicilor produsului

Ministerul Sănătăţii intenţionează să înfiinţeze o Comisie de specialişti care să aprobe decontarea medicamentelor pentru indicaţii terapeutice neincluse în rezumatul caracteristicilor produsului (off label), ale căror costuri sunt suportate în prezent de către pacienţi.
Comisia va avea ca scop analiza situaţiei pacienţilor care au nevoie de administrarea unor medicamente pentru indicaţiile terapeutice neincluse în caracteristicile produsului în cazul unor afecţiuni pentru care nu există alte alternative terapeutice sau atunci când pacientul are con-traindicaţie la alternativele terapeutice existente şi identificarea măsurilor necesare pentru asigurarea accesibilităţii tratamentului.
Proiectul de Ordin al ministrului Sănătăţii se află pus pe pagina de web a Ms, secţiunea „Transparenţă Decizională”. La solicitarea Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice, Ministerul Sănătăţii a organizat dezbatere publică pe acest proiect, la care au participat reprezentanţi ai producătorilor, distribuitorilor de medicamente, dar şi ai pacienţilor.
„Este vorba în special de pacienţii cu boli rare. Există pacienţi care nu au nicio şansă la tratament dacă nu înfiinţăm această Comisie şi dacă nu o facem să funcţioneze. Ştiu că sunt temeri legate de bugete sau farmacovigilenţă, dar pe care le putem depăşi. Sunt poveşti de viaţă, sunt oameni care nu au bani suficienţi să îşi plătească acest tratament. Să le dăm dreptul la viaţă. Să le dăm o şansă şi să monitorizăm cât mai bine reacţiile adverse, dacă ele există. Eu spun că sunt temeri justificate, dar nu atât de justificate încât să refuzăm dreptul la viaţă unor pacienţi”, a declarat Sorina PINTEA, ministrul Sănătăţii în timpul dezbaterii publice.
Sorina Pintea a mai declarat că Ministerul Sănătăţii va analiza şi va ţine cont de propunerile şi observaţiile venite din partea tuturor celor interesaţi şi implicaţi pe acest subiect. După ce observaţiile vor fi preluate, în urma unei analize a specialiştilor, proiectul de Ordin al ministrului Sănătăţii va fi repus în dezbatere publică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

25 septembrie, Ziua Mondială a Farmacistului

Începând cu anul 2000, la inţiativa Federaţiei Internaţionale a Farmaceuticelor, la data de 25 septembrie, în întreaga întreaga lume se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Farmacistului. Obiectivul principal al celebrării acestei zile este conştientizarea utilizării adecvate a medicamentelor, conştientizarea măsurilor preventive împotriva bolilor şi dezvoltarea generală a sistemului de sănătate. Comunitatea […]