Ministerul Finanţelor Publice încurajează turismul şi conformarea voluntară a contribuabililor

S-a adoptat o ordonanţă de urgenţă iniţiată de Ministerul Finanţelor Publice prin carese reduce cota Taxei pe Valoarea Adăugată pentru turism şi activităţi conexe. Tododată, actul normativ prevede mai multe măsuri pentru încurajarea conformării voluntare la plată a contribuabililor, precum şi modalităţi de sprijin pentru autorităţile locale.
În ceea ce priveşte TVA
De la 1 noiembrie 2018, se extinde aplicarea cotei reduse de TVA de 5% pentru: – cazarea în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcţie similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping;
– serviciile de restaurant şi de catering, cu excepţia băuturilor alcoolice, altele decât berea;
– dreptul de utilizare a facilităţilor sportive, în scopul practicării sportului şi educaţiei fizice, altele decât cele scutite deja;
– serviciile constând în permiterea accesului în parcuri de distracţii şi în parcuri recreative.
Măsura are în vedere stimularea turismului în România, reducerea evaziunii fiscale, creşterea consumului intern şi stimularea creşterii economice.
Tot de la 1 noiembrie 2018 se va elimina cota rede-venţei pentru apa geotermală şi apa minerală naturală utilizată pentru consumul populaţiei la buvetele publice. Prin această măsură se urmăreşte susţinerea turismului balnear şi diminuarea costurilor pentru producerea energiei termice în sistemele care folosesc apa geotermală.
În domeniul impozitului pe venit şi al contribuţiilor sociale
Se va acorda o bonificaţie de 10% pentru plata anticipată a unor obligaţii fiscale, atât pentru cele aferente anului 2017, cât şi pentru cele aferente anilor anteriori.
În perioada următoare, ANAF va emite notificări către contribuabili, cu termen de plată 30 iunie 2019.
Contribuabilii care vor primi, în perioada următoare, decizii de impunere pentru definitivarea impozitului pe venit sau a CAS aferente anilor fiscali precedenţi, vor beneficia de bonificaţia de 10% dacă îşi achită obligaţiile până la 15 decembrie 2018. Bonificaţia acordată la plata CAS se suportă de la bugetul de stat.
Contribuabilii care vor primi decizii de impunere pentru definitivarea CASS aferentă anilor fiscali precedenţi, la începutul anului 2019, au acelaşi termen de plată – 30 iunie 2019 -şi vor beneficia de bonificaţia de 10% dacă-şi achită obligaţiile până la 31 martie 2019.
Sprijin pentru UAT-uri
Administraţiile publice locale vor avea posibilitatea să contracteze împrumuturi în condiţii avantajoase de la Trezorerie, în limita a 450 de milioane de lei, pentru asigurarea energiei termice pentru populaţie în sezonul rece.
Împrumuturile pot fi contractate numai cu avizul Comisiei de Autorizare a Împrumuturilor Locale şi numai dacă la data depunerii documentaţiei UAT-urile nu au restanţe la împrumuturile contractate anterior. Documentele necesare în vederea obţinerii împrumutului se depun până la data de 29 noiembrie 2018 la direcţiile generale regionale ale finanţelor publice/administraţiile judeţene ale finanţelor publice.
În domeniul ajutorului
de stat
Se creează cadrul legal care va permite utilizarea cât mai rapidă a întregului buget al unei scheme de ajutor de stat prevăzut pe întreaga perioadă de valabilitate a acesteia.
Ministerul Finanţelor Publice va putea repartiza pe maxim 5 ani disponibilul rezultat din diferenţa dintre creditele de angajament aprobate şi creditele bugetare aprobate pe anul curent şi estimate pe următorii 3 ani.
Administrarea eficientă
a împrumuturilor contractate de UAT-uri
MFP a completat art. 63 din Legea nr. 273/2006, cu prevederi legate de obligativitatea autorităţilor administraţiei publice locale de a notifica Comisia de autorizare a împrumuturilor locale (CAÎL) în legătură cu efectuarea tragerilor autorizate pentru anul respectiv din finanţările rambursabile contractate de unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale.
Termenul limită este 15 august al fiecărui an, iar pentru 2018 data de 15 octombrie. În caz contrar, CAÎL anulează sumele autorizate ca trageri pentru anul respectiv şi le alocă altor UAT-uri care au proiecte de investiţii în derulare. De asemenea, autorităţile locale, care nu efectuează trageri până la finalul anului în cuantumul notificat către CAÎL, vor plăti o penalitate de 2% pentru sumele autorizate şi netrase. Această penalitate, care va reprezenta venit la bugetul de stat, urmează să fie calculată şi achitată de unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale până la data de 31 martie a anului următor. Noile prevederi sunt necesare ca urmare a faptului că în practica CAÎL s-a constatat că au fost şi sunt unităţi/subdiviziuni administrativ-teritoriale care nu au utilizat integral sumele autorizate şi astfel au blocat finanţarea unor investiţii publice de interes local.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Plăţile în avans ar putea începe pe 16 octombrie

Conform calendarului de activităţi, după finalizarea controlul clasic la faţa locului, APIA va demara campania de autorizare a plăţilor în avans pentru schemele de plăţi directe, începând cu 16 octombrie. Schemele din care se va plăti avansul APIA pe 2018 sunt următoarele: Schema de plată unică pe suprafaţă; plata redistributivă; […]