MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE Agenţia Naţională de Administrare Fiscală Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice – Ploieşti Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice – Dâmboviţa Biroul de Comunicare şi Servicii Interne Registrul entităţilor/unităţilor de cult este publicat pe site-ul www.anaf.ro

Date:

Nr. 32263/02.04.2019
Luni, 1 aprilie, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a publicat pe portalul www.anaf.ro Registrul entităţilor/unităţilor de cult pentru care se acordă deduceri fiscale. Acesta este disponibil la rubrica Servicii Online – poziţia 14.
Totodată, a fost creată aplicaţia de portal prin intermediul căreia se pot depune Cererile de înscriere/radiere în/din Registrul entităţilor/unităţilor de cult pentru care se acordă deduceri fiscale (formular 163). La depunerea cererii 163 contribuabilul primeşte, în recipisă, indexul de depunere a formularului. Cererea se transmite online, prin intermediul portalului e-guvernare.ro.
Potrivit art. 25 alin. (4) lit. i) din Codul fiscal, în cazul contribuabililor plătitori de impozit pe profit, sumele aferente sponsorizărilor efectuate către entităţi persoane juridice fără scop lucrativ, inclusiv unităţi de cult, se scad din impozitul pe profit datorat, în limitele prevăzute de lege, doar dacă beneficiarul sponsorizării este înscris, la data încheierii contractului, în Registrul entităţilor/unităţilor de cult pentru care se acordă deduceri fiscale.
În cazul microîntreprinderilor, sumele aferente sponsorizărilor, pentru susţinerea entităţilor nonprofit şi a unităţilor de cult, se scad din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor dacă, la data încheierii contractului, aceste entităţi sunt înscrise în Registrul entităţilor/unităţilor de cult pentru care se acordă deduceri, astfel cum prevăd dispoziţiile art. 56 alin. (1*1) din Codul fiscal.
În cazul persoanelor fizice, pentru veniturile realizate în anul 2018, acestea pot opta pentru direcţionarea unei sume reprezentând 2% din impozitul anual pentru susţinerea entităţilor nonprofit/unităţilor de cult sau 3,5% din impozitul anual pentru susţinerea entităţilor nonprofit şi a unităţilor de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditaţi cu cel puţin un serviciu social licenţiat, în condiţiile legii.
Pentru a beneficia de virarea sumelor reprezentând 2% sau 3,5% din impozitul anual pe veniturile realizate în anul 2018, entităţile NU trebuie să fie înscrise în Registrul entităţilor/unităţilor de cult pentru care se acordă deduceri fiscale.
Începând cu veniturile realizate în anul 2019, potrivit art.123*1 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 30/2019, persoanele fizice pot dispune asupra destinaţiei unei sume reprezentând până la 3,5% din impozitul pe venit pentru susţinerea entităţilor nonprofit/unităţilor de cult.
În conformitate cu art.123*1 alin.(2) din actul normativ menţionat mai sus, entităţile nonprofit care se înfiinţează şi funcţionează în condiţiile legii, precum şi unităţile de cult, beneficiază de virarea sumelor dacă la momentul plăţii acestora de către organul fiscal sau angajatorul/plătitorul de venit figurează în Registrul entităţilor/unităţilor de cult pentru care se acordă deduceri fiscale.
Potrivit art. 25 alin. (1*4) din Codul fiscal, înscrierea în Registrul entităţilor/unităţilor de cult pentru care se acordă deduceri fiscale se realizează pe baza solicitării entităţii, dacă sunt îndeplinite cumulativ, la data depunerii cererii, următoarele condiţii:
a) desfăşoară activitate în domeniul pentru care a fost constituită, pe baza declaraţiei pe propria răspundere;
b) şi-a îndeplinit toate obligaţiile fiscale declarative prevăzute de lege;
c) nu are obligaţii fiscale restante la bugetul general consolidat, mai vechi de 90 de zile;
d) a depus situaţiile financiare anuale, prevăzute de lege;
e) nu a fost declarată inactivă, potrivit art. 92 din Codul de procedură fiscală.
Condiţiile de mai sus sunt verificate de organul fiscal în a cărui evidenţă respectiva entitate/unitate de cult este înregistrată ca plătitor de impozite şi taxe, pe baza informaţiilor existente în evidenţele fiscale. Prezentarea de către entităţile/unităţile de cult a certificatelor de atestare fiscală eliberate de direcţiile de impozite şi taxe din subordinea unităţilor administrativ-ter-itoriale este necesară, deoarece organul fiscal nu deţine informaţii privind impozitele şi taxele locale datorate de contribuabili unităţilor admin-istrativ-teritoriale.
Constituirea Registrului entităţilor/unităţilor de cult pentru care se acordă deduceri fiscale a fost reglementată de art.I pct. (1*3) din Legea nr. 30/2019 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 25/2018 privind modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru aprobarea unor măsuri fiscal-bugetare, prin care a fost modificat şi completat art. 25 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Dâmboviţa

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Dâmbovița: Câștigul salarial mediu net se apropie de 4200 lei

Efectivul salariaţilor din judeţul Dâmboviţa, la sfârşitul lunii ianuarie...

19 aprilie, Ziua poeziei şi a minţii creative

Ziua poeziei şi a minţii creative este dedicată acelor...

Echipele de muncitori au revenit pe șantierul școlii de la Sălcioara

Pornind de la  specificul local, comuna Sălcioara fiind destul...

Avocat recuperare creante

Avantajele unui avocat in recuperarea creantelor Dacă te afli într-o...