Mii de copii îngheaţă în şcolile şi grădiniţele din Târgovişte

centralaCopiii mai au de răbdat frig în grădiniţele şi şcolile din Târgovişte. Deşi temperaturile au scăzut simţitor în ultimele zile, iar în perioada următoare se anunţă o răcire şi mai accentuată, în grădiniţele, şcolile şi liceele care au fost racordate la sistemul centralizat de încălzire al SC Termica Târgovişte, copiii vor continua să sufere de frig pe un termen nedefinit deocamdată. Frigul, resimţit deja în special de micuţii de la grădiniţă şi ciclul primar, va mai continua cel puţin pentru o vreme, pentru că municipiul Târgovişte a renunţat, din acest an, la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice, după ce Termica nu a mai putut, din luna mai, să furnizeze niciun serviciu din cauza situaţiei financiare în care se afla. Consilierii locali au hotărât montarea de centrale termice în unităţile de învăţământ, în blocurile ANL şi cele sociale. În prezent, procesul de montare a centralelor este în desfăşurare, în diferite etape: de atribuire a contractelor sau de execuţie a lucrării: „Lucrăm intens. Sperăm ca astăzi, să finalizăm lucrările de montare a centralei, iar spre seară să facem probe la căldură. Urmează şi apa caldă”, a declarat un muncitor de la firma care montează centralele. Cel mai rău este de micuţii de la gradiniţă şi cei de la ciclul primar, care se pot îmbolnăvi foarte uşor. Părinţii sunt îngrijoraţi şi fac apel la autorităţi să urgenteze procesul de montare a centralelor: „Este cumplit. Vreau să vă spun că nepoţica care este la şcoală, mi-a spus într-o zi că nu mai simte mâinile. Am încălzit-o eu pe drum spre casă. Nu se poate aşa ceva, ei sunt copii şi nu pot suporta frigul ca un om mare şi, mai mult, le este pusă în pericol sănătatea”, a afirmat o bunică. „Să facă la un fel primăria cu aceste centrale în şcoli şi grădiniţe. Se îmbolnăvesc copiii. Este frig şi iarna ne bate la uşă. O să ajungem cu copiii la spital”, a declarat o altă bunică. 23 unităţi de învăţămant din Târgovişte, racordate la Termica, nu au căldură, în aceste zile când temperaturile scad simţitor. Unii directori au găsit o soluţie provizorie, pentru a nu-i ţine pe copii în frig: calorifere electrice şi aeroterme: „Sperăm ca cel târziu luni să avem căldură în grădiniţă. Muncitorii lucrează la montarea centralei. La acest moment în clase avem calorifere electrice, pentru că altfel se îmbolnăveau copiii”, a declarat directorul Grădiniţei 8 Târgovişte. „Este o situaţie destul de delicată, dar vreau să vă spun că în clase nu este frig, pentru că am luat decizia ca la primele ore ale dimineţii să dăm drum la aeroterme şi calorifere electrice. Mai greu la sala de sport şi în laboratoarele de specialitate, unde am renunţat să mai intrăm. Avem promisiunea că săptămâna viitoare vor veni să monteze centrale”, a afirmat directorul Şcolii Mihai Viteazul din Târgovişte.
Şcolile din Târgovişte au program redus din cauza frigului din clase
Inspectoratul Şcolar Judeţean (iŞj) Dâmboviţa a luat decizia de a scurta orele de curs în 18 şcoli din oraşul Târgovişte, pentru că niciuna dintre aceste unităţi de învăţământ nu este racordată la niciun sistem de încălzire. Măsura, luată la presiunea părinţilor care s-au plâns că le vin copiii răciţi acasă, va fi valabilă până la montarea de centrale termice în aceste unităţi de învăţământ. Orele de curs au fost scurtate cu cinci minute, la fel – şi pauzele se reduc, pentru ca elevii să stea mai puţin timp în clasele neîncălzite. „Vremea bună, mama natură a ţinut cu noi şi am reuşit să trecem peste această perioadă, însă situaţia este dificilă pentru că se anunţă temperaturi scăzute. La acest moment părinţii, împreună cu directorii de şcoli, au luat decizia de a încălzi sălile de curs cu aeroterme şi calorifere electrice. Însă vreau să vă spun că instalaţiile electrice pot ceda, dar totul este sub control. Avem promisiunea municipalităţii că, până la 1 decembrie, se va rezolva problema cu căldura. Aşteptăm, pentru că am mai avut termene şi nu s-au respectat. Orele de curs au fost scurtate tot din cauza frigului”, a declarat prof. Ovidiu Băsceanu, inspector şcolar general adjunct ISJ Dâmboviţa. Conducerea primăriei municipiului Târgovişte dă asigurări că în cel mai scurt timp centralele vor fi montate şi puse în funcţiune: „Au fost semnate contractele pentru toate instituţiile mai puţin pentru primărie. Ne-am lăsat pe noi la urmă pentru a rezolva problema centralelor în unităţile de învăţământ. Prioritate au fost grădiniţele unde la unele se fac deja probe. Sperăm ca cel târziu săptămâna viitoare să se finalizeze montarea acestor centrale în unităţile şolare”, a declarat Gabriel Cioacă, city manager primăria Târgovişte. Mulţi directori ai unităţilor de învăţământ au primit promisiuni din partea autorităţilor locale ca până la data de 1 decembrie, vor avea montate centrale termice. Rămâne de văzut însă dacă acest lucru va deveni realitate.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Animale sacrificate ilegal în două gospodării din Moroeni

Sacrificau animale şi apoi vindeau carnea! Asta au descoperit poliţiştii şi inspectorii sanitar veterinari din Dâmboviţa, în două gospodării din comuna Moroeni. Oamenii legii spun că au indicii că cei doi proprietari comercializau carnea din animalele sacrificate, iar la descinderea de joi au găsit zece oi şi două capre gata […]