Mihai Viteazul, declarat martir şi erou al Naţiunii române, va fi omagiat anual, pe 27 mai

Camera Deputaţilor, forul decizional, a aprobat propunerea legislativă de declarare a lui Mihai Viteazul „martir şi erou al naţiunii române”, urmând a fi omagiat anual pe 27 mai.
„Ceremoniile anuale vor avea loc în data de 27 mai şi pot fi marcate de autorităţile centrale şi locale, precum şi de instituţiile publice de cultură din ţară şi străinătate prin organizarea unor programe şi manifestări cu caracter cultural-ştiinţific”, se arată în proiect.
Deputatul PSD Dâmboviţa, Claudia Gilia a spus că a avut onoarea să voteze în Camera Deputaţilor o lege simbol pentru trecutul, dar şi viitorul României – declararea lui Mihai Viteazul, domn al Ţării Româneşti, Moldovei şi Transilvaniei, drept martir şi erou al Naţiunii române: „Am avut onoarea, ca în mandatul pe care dâmboviţenii mi l-au încredinţat, să votez în Camera Deputaţilor o lege simbol pentru trecutul, dar şi viitorul României – declararea lui Mihai Viteazul, domn al Ţării Româneşti, Moldovei şi Transilvaniei, drept martir şi erou al Naţiunii române.
Ziua de 27 mai, data la care, pentru prima oară, un conducător român apare în documente purtând titlul de „Domn al Ţării Româneşti, Ardealului şi Moldovei” devenind oficial conducător al celor trei ţări româneşti, la 1600, va fi marcată anual prin ceremonii şi manifestări publice.
Actul unirii realizate de Mihai Viteazul este pe lângă unul de înaltă abilitate politică, unul de înaltă calitate morală, a unui om care a avut viziunea viitorului acestui neam. De aceea, personalitatea sa, care ocupă un loc de prim rang în panoplia înfăptuitorilor de neam şi ţară, trebuie onorată cum se cuvine de către noi, cei de astăzi.
Pentru noi, dâmboviţenii, această zi este cu atât mai importantă cu cât, în sfânta linişte a lăcaşului de cult de la Mănăstirea Dealu, odihneşte capul voievodului.

În urma sfârşitului tragic al voievodului, decapitat pe Câmpia Turzii, capul lui Mihai Viteazul a fost luat de Turturea paharnicul şi adus în Ţara Românească, fiind înmormântat de Radu Buzescu la Mănăstirea Dealu, lângă osemintele tatălui său, Pătraşcu cel Bun.
Dâmboviţa are, astfel, marea onoare de a fi necropolă pentru primul unificator al românilor, eroul martir, Mihai Viteazul.”, a afirmat deputatul PSD Dâmboviţa, Claudia Gilia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Oana Vlăducă, deputat Pro România, critică dur suspendarea Concursului de Titularizare

„Nu cred că greşesc cu nimic dacă spun că, în momentul de faţă, avem în Guvern unul dintre cei mai slabi miniştri ai Educaţiei din istoria acestui portofoliu. Gafele uriaşe, modul aproximativ în care doamna Anisie reuşeşte să lege 2 idei, bulibăşeala totală din sistem, batjocura incredibilă la adresa profesorilor, […]