Membrii familiilor imigranţilor care realizează venituri profesionale au dreptul la prestaţii familiale

„O persoană care realizează venituri profesionale într-un stat al Uniunii Europene are dreptul la prestaţii familiale, inclusiv pentru membrii familiei sale, chiar dacă aceştia au rămas acasă”, a precizat Mihai Toni Ciprian, directorul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Dâmboviţa.
Pentru a beneficia de aceste drepturi, lucratorul migrant se va adresa cu o cerere pentru solicitare alocaţie pentru copii la instituţia abilitată din statul în care lucrează. Va primi formulare europene sau acestea vor fi trimise în ţară către AJPIS (E401, E411, E405, E001, F001..). Pentru completarea acestora vor fi necesare actele de identitate şi, în cazul în care celălalt părinte lucrează în ţară, adeverinţa cu veniturile nete realizate în perioada specificată în formular. În cazul persoanelor care revin în ţară şi nu beneficiază de alocaţie de stat pentru copii, vor depune dosarul la primăria de domiciliu. În cazul în care alocaţia de stat a fost suspendată, vor solicita reluarea acesteia la AJPIS. Dosarul sau cererea pentru obţinerea beneficiilor familiale pentru solicitanţii care au sau au avut calitatea de lucrător migrant, va fi însoţit de documentele de identitate, documente care să ateste adresa din celălalt stat membru UE precum şi numărul de asigurare din acel stat. AJPIS primeşte dosarul de la primărie sau cererea şi verifică documentele din dosar. Efectuează verificarea de informaţii în sistemul informatic SAFIR precum şi la alte instituţii abilitate din România şi emite formular european pentru a solicita informaţii din statele UE. Beneficiarul poate depune la dosar documente care atestă perioada în care au beneficiat de alocaţii de stat emise de către instituţia competentă din statul în care au lucrat. La AJPIS Dâmboviţa, spune directorul Mihai Toni Ciprian, s-a stabilit ca funcţionarii să proceseze formuralele europene, ceea ce presupune şi un schimb de informaţii cu AJOFM, Casa de Pensii, ITM, ANAF şi Serviciul de Evidenţă a Persoanei, în termen de maximum 7 zile de la momentul primirii, astfel încât beneficiarii să poată obţine alocaţiile pentru copii cât mai repede. În cursul anului 2017, AJPIS Dâmboviţa a răspuns la 880 de formulare europene transmise de care instituţii din state membre ale spaţiului comunitar, cel mai mare număr de formulare fiind primite din Germania, Belgia şi Italia. În acelaşi timp, instituţia a emis 345 de formulare pentru solicitare de informaţii, majoritatea pentru Spania şi Italia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

SORANA, ELIMINATĂ DE VENUS WILLIAMS LA INDIAN WELLS

Sorana Cîrstea, locul 35 WTA, a fost învinsă, duminică, de americanca Venus Williams, locul 8 WTA şi cap de serie numărul 8, cu scorul de 6-3, 6-4, în turul al doilea al turneului de categorie Premier Mandatory de la Indian Wells, informează News.ro. Sorana Cîrstea a început timid jocul cu […]