Medicii de familie vor putea să-şi deschidă cabinete secundare

S-a aprobat în Parlament un proiect important, care permite medicilor de familie să-şi deschidă puncte secundare de lucru. Este vorba despre propunerea legislativă pentru modificarea art. 75 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.
Potrivit proiectului, medicii de familie vor putea să-şi deschidă puncte secundare de lucru în localităţile din ţară. Potrivit iniţiativei legislative, pe lângă cabinetul principal, medicii de familie vor avea voie să-şi mai deschidă unul secundar în altă localitate. Medicii pot deschide cabinet doar în localităţile unde nu există deja unul. Cabinetul secundar trebuie să fie poziţionat la cel mult 15 km de cel principal, se arată în lege.
Deputatul PSD Dâmboviţa, Carmen Holban a vorbit despre aceast act normativ: „Unul din actele normative extrem de importante din domeniul sănătăţii votate recent în Parlament este proiectul de lege privind modificarea art. 75 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniu sănătăţii. Actul normativ prevede ca un medic de familie să poată fi titularul unui singur cabinet, precum şi a unui punct secundar de lucru, cel mult două, în altă unitate administrativ-teritori-ală, situată la mai puţin de 15 kilometri faţă de cabinetul propriu. Aceste puncte de lucru se vor putea deschide în localităţile în care nu funcţionează alt cabinet medical în specialitatea medicină de familie, dacă se asigură un program fracţionat de minimum 10 ore pe săptămână în norma lui de bază sau peste norma lui de bază. În cazul în care sunt mai multe solicitări, prioritate are medicul cu cel mai mic număr de pacienţi pe listă. Această lege va rezolva deficitul de personal din domeniul sănătăţii, mai ales în zona rurală şi în aşezările greu accesibile, cu populaţie îmbătrânită şi cu posibilităţi materiale reduse.”, a punctat deputatul PSD, Carmen Holban.
Prin acest proiect de lege se urmăreşte scăderea numărului de localităţi din mediul rural care nu dispun de serviciu de medicină de familie, prin punerea la dispoziţia pacienţilor a acestei facilităţi, cel puţin 10 ore pe săptămână.
Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie să fie promulgat de Klaus lohannis şi publicat în Monitorul Oficial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Deputatul PSD, Claudia Gilia a taxat dur discursul şi atitudinea preşedintelui României de la şedinţa solemnă, dedicată aniversării a 15 ani de la aderarea României la NATO

După cum ştim, marţi, 2 aprilie 2019, a avut loc o şedinţă solemnă a Camerei Deputaţilor şi Senatului dedicată aniversării a 15 ani de la aderarea României la NATO şi a 70 de ani de la înfiinţarea Alianţei. Preşedintele României, a Klaus lohannis a criticat în termeni forte duri în […]