Măsurile transmise de Ministerul Educaţiei şi Cercetării ca urmare a declarării epidemiei de gripă

Ministerul Educaţiei şi Cercetării a transmis inspectoratelor şcolare judeţene o notă cu măsurile obligatorii pe care unităţile de învăţământ trebuie să le aplice pentru prevenirea îmbolnăvirilor în colectivităţile de preşcolari şi elevi.
Conform notei Ministerului Educaţiei şi Cercetării, unităţile de învăţământ trebuie să se asigure de următoarele:
1. Realizarea zilnică a triajului elevilor de către personalul medical din unităţile de învăţământ la începutul fiecărui schimb.
2. În cazul apariţiei de minimum trei cazuri de gripă confirmate într-o clasă de elevi/grupă de copii, cursurile clasei/grupei respective se vor suspenda. Focarul va fi raportat şi Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică/Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti.
3. În cazul absenţei timp de trei zile, consecutiv, a peste 20% dintre elevii unei unităţi de învăţământ din cauza gripei confirmate, cursurile unităţii de învăţământ se vor suspenda.
4. Realizarea dezinfecţiei unităţii de învăţământ.
5. Pentru clasele/grupele unde vor fi suspendate cursurile, obligatoriu se va realiza dezinfecţia spaţiilor de învăţământ.
6. Pentru toţi copiii şi elevii se vor asigura toate condiţiile pentru respectarea normelor de igienă, mai ales în timpul pauzei de masă. Se vor asigura obligatoriu apă şi săpun în unităţile de învăţământ, iar cadrele didactice se vor asigura de respectarea măsurilor de igienă personală şi colectivă:
– Spălarea pe mâini ori de câte ori este cazul (înainte şi după masă, după folosirea toaletei, la venirea acasă etc.)
– Spălarea sub jet puternic de apă a fructelor şi legumelor
– Consumul de apă doar din surse sigure/autorizate
7. Amânarea, pe cât posibil, a manifestărilor sportive, culturale etc., pentru a preveni aglomerarea şi pentru limitarea transmi terii infecţiilor respiratorii. 8. Revenirea în colectivitate a copiilor se va realiza obligatoriu cu adeverinţă medicală.
Totodată, Ministerul Educaţiei şi Cercetării recomandă o colaborare strânsă între cadrele didactice şi părinţi în vederea identificării din timp a semnelor de îmbolnăvire şi adoptării măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor în colectivitate. Unităţile de învăţământ şi inspectoratele şcolare judeţene/Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti vor colabora îndeaproape cu personalul din cadrul Direcţiilor Judeţene de Sănătate Publică/direcţiei de profil a Municipiului Bucureşti, în vederea limitării îmbolnăvirilor în rândul colectivităţii şcolare.
De asemenea, inspectoratele şcolare judeţene au obligaţia de a informa zilnic Ministerul Educaţiei şi Cercetării până la ora 10.00 şi între orele 14.00-16.00, cu privire la toate situaţiile de îmbolnăviri apărute şi la numărul unităţilor de învăţământ care îşi suspendă cursurile integral/parţial din această cauză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Târgovişte: Primarul Cristian Stan respinge ideea majorării taxei de habitat

Primarul Municipiului Târgovişte, Cristian Stan, a avut o reacţie fără echivoc vizavi de majorarea taxei de habitat, ca variantă de răspuns la creşterea costurilor, odată cu trecerea la colectarea selectivă a deşeurilor: „Este prima dată când aud de această posibilitate. Ca o primă opinie, nu cred că problema este cuantumul […]