Măsurile stricte pe care autorităţile, unităţile sanitare şi populaţia trebuie să le ia în această perioadă

Ministrul Sănătăţii a reamintit într-o conferinţă de presă măsurile pe care autorităţile, unităţile sanitare şi populaţia trebuie să le ia în această perioadă în care se înregistrează o creştere a îmbolnăvirilor prin viroze respiratorii şi gripă.
Ministrul Sănătăţii a avut şi o discuţie cu reprezentanţii Comitetului pentru gripă. Astfel, ministrul Sănătăţii a subliniat că se aşteaptă comunicarea Institutului Naţional de Sănătate Publică, iar în cazul în care acesta va indica pentru a treia săptămână consecutiv că numărul de cazuri diagnosticate este mai mare decât numărul de cazuri estimate va fi declarată epidemie de gripă în România.
„Ţinând cont de faptul că ultimele două săptămâni din această perioadă epidemiologică au fost declarate săptămâni epidemice, adică numărul de cazuri diagnosticate a depăşit numărul de cazuri estimate, conform specialiştilor suntem în pragul unei epidemii. Pentru a putea declara epidemie, este nevoie de trei săptămâni la rând în care numărul cazurilor diagnosticate să fie mai mare decât numărul cazurilor estimate. Aşteptăm pentru săptămâna viitoare comunicatul Institutului Naţional de Sănătate Publică şi dacă numărul de cazuri diagnosticate va fi mai mare decât numărul de cazuri estimate, atunci vom putea spune că suntem în epidemie”, a precizat Pintea.
Ministrul Sănătăţii a mai subliniat că toate măsurile luate de către Ministerul Sănătăţii sunt măsuri care se aplică şi în cazul în care se declară epidemia.
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că, în primele trei zile ale acestei săptămâni, la nivelul unităţilor şcolare au fost raportate 5.823 de cazuri de îmbolnăviri de gripă, iar acest număr justifică solicitarea pe care Ministerul Sănătăţii a făcut-o Ministerului Educaţiei pentru a suspenda vineri cursurile.
„Săptămâna aceasta, până în data de 23 ianuarie, numărul de cazuri de îmbolnăviri la nivelul unităţilor şcolare, transmis Ministerului Sănătăţii de către direcţiile de sănătate publică, a fost 5.823. Eu cred că acest număr de cazuri justifică solicitarea pe care Ministerul Sănătăţii a făcut-o Ministerului Educaţiei pentru a suspenda cursurile în data de 25 ianuarie. Pot să vă spun că aceste decizii de regulă se iau în urma consultării cu specialiştii pe care îi are Ministerul Sănătăţii, astfel încât să preîntâmpinăm eventualele efecte negative şi creşterea excesivă a numărului de îmbolnăviri”, a spus Sorina Pintea.
Ministrul a precizat că alte decizii de suspendare a orelor de curs pe o perioadă limitată de timp se vor aplica punctual.
Mai mult, este necesar ca populaţia să aplice cu rigurozitate recomandările specialiştilor pentru evitarea îmbolnăvirilor şi a răspândirii virusului gripal:
– Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa şi care poate stabili o eventuală indicaţie pentru spitalizare;
– Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare
gripei;
– Respectarea etichetei măsurilor igienico-sanitare în cazul tusei şi strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părţii interne a articulaţiei cotului);
– Igiena adecvată a mâniilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;
– Purtarea echipamentului de protecţie adecvat (măşti, mănuşi, halate) de către vizitatori şi personalul medical;
– Continuarea vaccinării antigri-pale.
Vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei, de aceea Ministerul Sănătăţii a decis suplimentarea numărului de vaccinuri gripale pentru a oferi protecţie unui număr cât mai mare de persoane din categoriile de risc, pentru care asigurăm vaccinarea gratuită.
Ministerul Sănătăţii a demarat procedurile pentru a achiziţiona suplimentar un număr de aproximativ 25.000 de doze de vaccin. Vor fi urgentate procedurile de achiziţie şi se estimează că săptămâna viitoare poate începe distribuirea acestora către medicii de familie.
În această perioadă, Ministerul Sănătăţii a transmis unităţilor spitaliceşti un set de măsuri suplimentare:
– Refacerea urgentă a stocurilor de antivirale de către spitalele care internează cazuri de infecţii respiratorii acute.
– Instituirea terapiei antivirale imediat după internare la toţi pacienţii care prezintă tablou clinic compatibil cu gripă – febră şi tuse, respectiv cu gripă severă (SARI) – febră, tuse şi dispnee, cu debut în ultimele 10 zile, fără a aştepta rezultatul de laborator!
– Instituirea tratamentului profilactic cu antivirale la contactul pacienţilor internaţi: iniţial pacienţi din acelaşi salon şi personalul care îi îngrijeşte, chiar dacă au fost vaccinaţi cu minimum 2 săptămâni înainte.
– Vaccinarea urgentă a personalului nevaccinat.
– Refacerea urgentă a stocurilor de echipament de protecţie şi utilizarea corespunzătoare a acestuia.
– Refacerea urgentă a stocurilor de antiseptice şi dezinfectante, pentru o igiena riguroasă a mâinilor şi a suprafeţelor.
– Transferul imediat al cazurilor cu tablou clinic compatibil cu gripă/gripă severă (SARI) în spitalul/secţia de boli infecţioase. În caz de supra-aglomerare a acestuia/acesteia se vor asigura condiţii de izolare pe secţia de origine sau într-o altă secţie, cu personal dedicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Raed Arafat ia în calcul propunerea ca urgenţele din zona Niculeşti, Butimanu, Crevedia să fie preluate, fie de Ambulanţa Buftea sau de Ambulanţa Săftica

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, a avut o întâlnire de lucru cu preşedinţii subfilialelor Societăţii Naţionale de Cruce Roşie Dâmboviţa. Au fost prezenţi foarte mulţi primari dâmboviţeni. S-au discutat foarte multe probleme legate de sistemul medical de urgenţă cu […]