Published On: mar, apr. 10th, 2018

Măsuri pentru evitarea discontinuit[ţilor în aprovizionarea cu medicamente

nichiduta.ro

Ministrul Sănătăţii a solicitat luna trecută o situaţie centralizată a medicamentelor care au discontinuităţi în aprovizionare sau lipsesc din unităţile sanitare în care derulează programul naţional de oncologie în contract cu casele de asigurări. Responsabilii Ministerului Sănătăţii împreună cu conducrea ANMDM şi UNIFARM au analizat situaţia fiecărui produs în parte şi au solicitat date suplimentare de la producătorii medicamentelor care lipsesc de pe piaţă pentru a identifica soluţii rapide pentru aprovizionare. Lipsa CISPLATIN este cauzată de faptul că deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă a vândut-o unei alte companii. În data de 3 aprilie, ANMDM a aprobat dosarul de exceptare de la etichetare pentru 3000 de fiole de CISPLATIN, cantitate care va ajunge pe piaţa din România în aproximativ două săptămâni. De asemenea, conform unei informări transmise la ANMDM, acelaşi producător care va furniza cele 3 mii de fiole, va aduce pe piaţă aproximativ 10 mii de fiole de diverse concentraţii până la finalul lunii mai. Există disponibil pe piaţă un produs similar, cu o altă denumire comercială, dar cu aceeaşi substanţă activă: SINPLATIN. Comenzile spitalelor care au contractat acest produs şi au făcut solicitări vor fi onorate. Este un produs inclus în Programul Naţional de Cancer cu decontare 100%.
De asemenea, din aceeaşi clasă de medicamente, există disponibil pe piaţă şi produsul CARBOPLATIN, care poate fi achiziţionat de către spitale în baza contractelor de achiziţii publice. În urma analizei realizate la Ministerul Sănătăţii, există şi alte produse pentru care producătorii au vândut licenţa iar cei care au achiziţionat-o nu sunt pregătiţi să producă medicamentele. MS şi ANMDM vor autoriza folosirea doar pentru produsele pentru care există siguranţa că nu periclitează în nici un fel viaţa pacienţilor. Responsabilii Ministerului Sănătăţii monitorizează permanent stocurile şi consumul produselor farmaceutice pentru a interveni urgent, dar cu pârghii legale, pentru asigurarea necesarului de medicamente.

eJobs

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

noriel.ro