Published On: mar, iul. 10th, 2018

Măsuri împotriva practicilor neloiale ale comercianţilor în raporturile cu producătorii agricoli

nichiduta.ro

Cel puţin o parte dintre practicile considerate neloiale ale unor lanţuri de magazine faţă de fermierii sau micile firme furnizoare, vor fi interzise în România, la fel ca în toate celelalte state europene, printr-o serie de norme propuse de executivul Uniunii. Prin propunerea de directivă iau măsuri pentru interzicerea practicilor comerciale neloiale în cadrul lanţului de aprovizionare cu alimente, pentru a oferi fermierilor şi întreprinderilor mici şi mijlocii mai multă certitudine şi pentru a le degreva parţial de necesitatea de a gestiona riscuri pe care nu le pot controla deloc sau aproape deloc.
Practicile comerciale neloiale ale unor hipermarketuri, care urmează a fi interzise sunt plăţile întârziate în cazul produselor peri-sabile,anulările în ultimul minut ale comen-zilor,modificările unilaterale sau retroactive ale contractelor şi obligarea furnizorului la plata produselor irosite.
Alte practici vor fi permise numai dacă fac obiectul unui acord prealabil, clar şi lipsit de ambiguitate între părţi. Propunerea Comisiei impune statelor membre să desemneze o autoritate publică responsabilă cu aplicarea noilor norme.
În cazul unei încălcări dovedite a normelor, organismul responsabil va avea competenţa de a impune o sancţiune proporţionată şi disuasivă. Această autoritate de punere în aplicare va putea iniţia investigaţii din proprie iniţiativă sau pe baza unei plângeri. În acest caz, părţile care depun plângeri vor avea dreptul de a solicita confidenţialitate şi anonimat pentru a-şi proteja poziţia faţă de partenerul comercial.

eJobs

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

noriel.ro