Măsuri de simplificare a procesului de evaluare, selecţie şi contractare la nivelul POR

Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Regional din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale a anunţat demararea unei noi serii de măsuri de simplificare a procesului de evaluare, selecţie şi contractare la nivelul programului.
În acest sens, s-a realizat o schimbare structurală a abordării, pentru a recupera timpul pierdut, a evita riscul de dezangajare şi a creşte gradul de absorbţie a fondurilor europene.
Măsurile propuse acum vor avea ca efecte imediate semnarea de contracte de finanţare de 40 milioane de euro pentru dezvoltarea IMM-urilor şi semnarea tuturor proiectelor de finanţare a drumurilor judeţene, cu o valoare de circa 550 milioane de euro.
Cele cinci soluţii propuse se referă la: contractarea înaintea evaluării tehnico-financiare a proiectelor admise în etapa verificării conformităţii administrative şi eligibilităţii, prelungirea termenului în care beneficiarii publici pot depune documentele privind înscrierea definitivă a dreptului de proprietate publică la un an de la intrarea în vigoare a contractului de finanţare, supra-contractarea până la 150% pentru Axa prioritară 4 a POR, verificarea lunară pe bază de eşantion a documentaţiilor de contractare, respectiv verificarea prin eşantion în etapa de contractare a documentelor ce atestă drepturile asupra imobilelor care fac obiectul proiectelor.
Solicitanţii care sunt vizaţi de aceste măsuri au obligaţia să transmită în maxim un an de la semnarea contractului de finanţare anumite documente actualizate, cerute iniţial în etapa de precontractare (ce se derula după evaluarea tehnico-financiară). De asemenea, aceştia vor lansa procedurile de achiziţie publică în cadrul proiectelor cu clauză de reziliere (în eventualitatea nesemnării contractului de finanţare).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

În seara asta se aprinde bradul de Crăciun

Cu mic, cu mare, târgoviştenii sunt aşteptaţi, în această seară, în Piaţa Tricolorului. La ora 18.00 va fi aprins bradul de Crăciun şi tot atunci va avea loc deschiderea oficială a târgului tradiţional. Primarul Cristian Stan a precizat că, tot în această seară, este programat şi un prim concert, avându […]