Published On: mie, dec. 2nd, 2015

Măsuri de siguranţă la Peştera lalomiţiei

nichiduta.ro

pestera ialomiteiIn minivacanţa de 1 Decembrie mii de turişti din toate colţurile ţării au ales să-şi petreacă timpul liber în zona montană dâmboviţeană Padina-Peştera. Un obiectiv foarte vizitat în masivul dâmboviţean Bucegi este Peştera lalomiţei, recent reabilitată şi modernizată. Drept urmare au fost luate o serie de măsuri de siguranţă pentru turiştii care merg să viziteze Peştera lalomiţei. Salvamontiştii dâmboviţeni au împrăştiat material antiderapant pe drumul ce duce la Peştera Ialomiţei pentru că se circula în condiţii de iarnă chiar dacă se merge la pas: „Astăzi, 30 Noiembrie 2015, Serviciul Public Judeţean Salvamont Salvaspeo Dâmboviţa a mobilizat un număr de 4 salvatori montani ce au venit în spijinul turiştilor ce vizitează Peştera Ialomiţei, împrăştiind materiale antiderapante pe tot parcursului drumului de acces.
În urma căderilor de zăpadă din ultimele zile şi a temperaturilor scăzute s-a format un strat de gheaţă ce face ca accesul către Peştera să fie unul foarte riscant. În ciuda condiţiilor meteo nefavorabile sunt foarte mulţi turişti ce vizitează Peştera lalomiţei fapt pentru care Serviciul Public Judeţean Salvamont Salvaspeo Dâmboviţa cu ajutorul ATV-ului din dotare a venit în sprijinul turiştilor, acţiune ce va continua pe întreaga perioadă de iarnă, astfel putând să prevină posibilele accidente. Vă reamintim că persoanele aflate în dificultate pot apela 24h/24, 7 zile din 7 la numărul de telefon 0726.686.685”, a declarat Doru Deaconescu, şef Salvamont Dâmboviţa. Consiliul Judeţean Dâmboviţa a modernizat peştera prin proiectul „Reabilitarea şi modernizarea infrastructurii tehnice pentru creşterea potenţialului turistic al Peşterii Ialomiţei din masivul Bucegi”, prin Programul Operaţional Regional 2007 -2013. Panglica inaugurală a Peşterei Ialomiţei a fost tăiată de preşedintele CJ, Adrian Ţuţuianu, în luna iulie a anului 2015. Proiectul de reabilitare al Peşterii Ialomiţei are o valoare totală de 6.415.828,68 lei, din care 4.665.725,12 lei – finanţare nerambursabilă de la Fondul European de Dezvoltare Regională şi buget naţional, iar 517.413,88 lei – finanţare din partea Consiliului Judeţean Dâmboviţa. In cadrul proiectului cu finanţare europeană s-au realizat următoarele: alee de acces la peşteră, căile de acces în interiorul peşterii, instalaţiile electrice şi un punct de informare turistică. Peştera Ialomiţei are o dezvoltare cumulată de 1.128 metri, dintre care doar 450 sunt accesibili şi amenajaţi pentru vizitare. Intrarea este orientată spre est, iar gura peşterii, sub formă de semielipsă, are o înălţime de 20 m şi o lăţime de 16 m. Temperatura în peşteră oscilează între 4 şi 6 grade. Umiditatea este destul de mare, între 85 şi 100%. Programul de vizitare este de luni până duminică între orele 9:00-19:00. Biletul de intrare costă 10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copii.

eJobs

About the Author

-

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

noriel.ro