Mâncăm pe bani de împrumut…

Date oficiale publicate de Eurostat arată că, în iunie 2018, România a înregistrat o creştere a volumului comerţului cu amănuntul cu 7,8% compartiv cu aceeaşi lună a anului 2017, cea mai mare creştere procentuală din Uniunea Europeană. „Recordul” vine după ce în luna mai 2018 am avut creştere cu 7%, în aprilie 7,2%, în martie 4,3%, şi reflectă clar majorarea salariilor bugetarilor.
Cum mare parte din banii în plus s-au dus pe alimente, trebuie spus că ponderea cea mai mare în consumul de produse agroalimentare al populaţiei a revenit mărfurilor din import. În primele 6 luni ale anului 2018, importurile României au totalizat 40,2 miliarde de euro, din care 8,2%, respectiv 3,3 miliarde de euro au fost importuri de alimente. Această sumă n-a mai fost consemnată după 1989 şi este dublă faţă de aceea din primele 6 luni ale anului 2008.
Cum datele comunicate recent de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că exporturile agroalimentare ale României în prima jumătate a anului 2018 au fost de numai 2,2 miliarde de euro (rezultând un deficit comercial -decalaj faţă de importuri – de 1,08 miliarde de euro, un alt record istoric) este clar că „mâncăm pe datorie”, adâncind nepermis deficitul de cont curent, într-o ţară care are suficient potenţial pentru a hrăni peste 70 de milioane de oameni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Şcoala Coresi din Târgovişte şi Şcoala Gimnazială nr. 29 din Galaţi au reprezentat cu mândrie România, la EUROPEAN TRAFFIC EDUCATION CONTEST

In perioada 6-9 septembrie, elevi şi cadre didactice de la Şcoala Gimnazială Coresi din Târgovişte şi de la Şcoala Gimnazială nr. 29 din Galaţi au reprezentat cu mândrie România, la EUROPEAN TRAFFIC EDUCATION CONTEST, ajuns la cea de a XXXIII-a ediţie. Anul acesta, competiţia a fost organizată la Budapesta, în […]