Majorarea salariului minim nu are efecte asupra contractelor semnate pentru cumpărarea vechimii în muncă

Casa Naţională de Pensii Publice a venit cu clarificări asupra modului în care influenţează majorarea salariului minim contractele pentru cumpărarea vechimii în muncă. Este adevărat că valoarea salariului minim s-a majorat, dar, aşa cum subliniază, într-un comunicat de presă CNPP, acest lucru nu are vreun efect asupra contractelor pentru cumpărarea de vechime în muncă semnate deja de persoanele fizice care vor să-şi completeze astfel stagiul de cotizare.
În prezent, aşa cum stabileşte OUG 163/2020, persoanele fizice care vor să acopere perioade în care nu au cotizat la sistemul de pensii o pot face prin semnarea unui contract de asigurare socială cu casa de pensii, ce poate acoperi şase ani, şi prin plata unor sume către aceasta.
Potrivit mecanismului ce se va aplica până la sfârşitul lunii august, venitul asigurat în sistemul public de pensii se calculează pe baza salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată şi a cotei de contribuţie de asigurări sociale (CAS), valorile luate în calcul fiind cele de la data semnării contractului cu casa de pensii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Chindia, egalată în prelungiri!Chindia Târgovişte - UTA 1-1 (1-0)

Stadion: Buftea. Fără spectatoriAu marcat: D. Popa (min. 29), Erico (min. 90+2)Chindia: Aioani – Căpuşă, Piţian, lacob, Kocic – Diaz, Dulca, Raţă. Dumitraşcu – D. Popa, D. Florea Rezerve: Moldovan, Atanase, Yameogo, Mitrea, Berisha, Şerban, loniţă, Martac, Fomba Antrenor: Emil SăndoiUTA: lacob – Melinte, Erico, Benga, Shilakov – Antal, Roşu, […]