Published On: joi, iun. 21st, 2018

MAI MULTE LOCURI PROMOVABILE ÎN LIGA A II-A

nichiduta.ro

Chiar dacă la ultima şedinţă de Comitet Executiv al FRF nu s-a aprobat ca din noul sezon al Ligii 2 să promoveze direct primele patru clasate, preşedintele Răzvan Burleanu nu renunţă la planul său. De altfel, multe cluburi speră ca, totuşi, şi din sezonul 2018-2019 să ajungă direct patru echipe în prima ligă, iar locul 5 să joace baraj de promovare/menţinere cu locul 6 din play-out. Decizia depinde însă şi de LPF, dar şi de deţinătorii de drepturi TV, deoarece ar însemna ca din sezonul 2019-2020 primul eşalon să aibă 16 echipe, nu 14, ca acum.
FRF a înfiinţat recent Comisia de fotbal Profesionist, iar Burleanu spune că, prima dată, acolo se va ridica această problemă. „Proiectul nostru este ca patru, cinci echipe să promoveze, astfel încât să avem o Liga 1 formată din 16 echipe. Acest lucru, în schimb, trebuie discutat şi cu deţinătorii de drepturi TV şi cu Liga Profesionistă de Fotbal. Acesta va fi, de altfel, unul dintre subiectele pe care le vom discuta în prima şedinţă a Comisiei de Fotbal Profesionist, care a fost deja înfiinţată, în care avem reprezentanţi ai cluburilor de Liga 1, mă refer aici la patronat, dar şi echipe de Liga a 2-a, cum e Radu lenovan de la Ripensia Timişoara, dar şi deţinătorii de drepturi TV. Îl avem alături de noi şi pe Rodion Cămătaru, am spus că avem nevoie alături de noi şi de un fost mare jucător care a reuşit în mediul de bussiness, dar şi pe preşedintele sindicatului fotbaliştilor, deoarece atunci când vom discuta de două ori pe an despre o abordare strategică a fotbalului, să putem să-i implicăm şi pe aceştia”, a declarat Burleanu.
Discuţiile la nivelul FRF şi LPF nu vor fi absolut deloc întâmplătoare. În vara anului 2019, expiră actualul contract de drepturi TV pentru Liga 1, unul valabil cinci sezoane. Acum, partidele din primul eşalon sunt televizate de DigiSport, TelekomSport şi Look TV. Pe piaţa media este binecunoscut faptul că vara viitoare, când contractul se va încheia, Look va fi practic absorbită de RCS-RDS.
În aceste condiţii, e foarte probabil ca o Liga 1 cu nume precum Petrolul sau U Cluj să vândă mai mult, mai ales că prezenţa pe stadioane e în continuă scădere în ultimele sezoane.
Practic, şi Burleanu a recunoscut acest lucru şi spune că ar mai fi timp să crească numărul de locuri promovabile şi pentru viitorul sezon de Liga a 2-a, dacă toată lumea se va pune de acord. „Nu este o problemă din acest punct de vedere. Dacă am avea o decizie înaintea sezonului, implicit s-ar putea face. În schimb, noi trebuie să fim siguri că şi LPF susţine acest proiect şi că printr-un asemenea demers reuşesc şi ei să îşi securizeze contractul de drepturi TV, care expiră la finalul acestui sezon. Practic, cu un nou sistem competiţional de 16 echipe la nivelul Ligii 1, noi considerăm că ai putea să dinamizezi competiţia şi să îţi securizezi veniturile pe care le ai astăzi, dacă nu cumva chiar să le poţi creşte. Mai ales dacă ne uităm la echipele care vor fi pe teren în Liga a 2-a”, a explicat preşedintele FRF.
După două sezoane cu o singură serie de Liga a 2-a, cluburile au primit de fiecare dată „mărunţiş” din drepturile de televizare. Pentru sezonul 20172018, DigiSport a plătit 300.000 de euro, iar TelekomSport circa 100.000 de euro. Cluburile au primit bani în trei tranşe, cu aproximativ 25.000 de euro în cont pentru fiecare. Revenirea echipelor de tradiţie precum Farul, Petrolul, U Cluj, Şirineasa rebotezată (eventual) în Jiul, UTA sau cele trei echipe din Timişoara ar putea mări miza audienţelor şi, implicit, şi banii.
La asta speră şi Burleanu. „Dacă ne uităm că 16 echipe din cele 20 sunt echipe care au evoluat deja la nivelul Ligii 1, sunt echipe care în mod cert vor aduce mult mai mult spectatori decât echipele de Liga 1. Asta înseamnă că interesul la nivelul Ligii a 2-a va fi mai mare. În ceea ce priveşte valoarea drepturilor TV, e un lucru pe care doar deţinătorii de drepturi îl pot stabili. Noi ne dorim ca deţinătorii să se uite cu mai mult interes asupra Ligii a 2-a”, a mai spus Burleanu. Sursa: Liga2.ro

eJobs

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

noriel.ro