Luni începe Recensământul General Agricol

In perioada 10 mai 2021 – 31 iulie 2021 se va desfăşura, la nivel naţional, în toate unităţile administrativ – teritoriale din România, Recensământului General Agricol cu an de referinţă 2020.
Recensământul General Agricol este o acţiune de anvergură care va asigura informaţiile complexe şi datele statistice pentru realizarea unui tablou exhaustiv al caracteristicilor structurale ale exploataţiilor agricole necesare fundamentării programelor şi politicilor agricole şi de dezvoltare rurală.
Legislaţia europeană referitoare la structura exploataţiilor agricole şi recomandările Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) prevăd organizarea şi efectuarea de recensăminte generale agricole la intervale de 10 ani.
Recensământului General Agricol

 • runda 2020 va evidenţia, schimbările intervenite de la recensământul din anul 2010, evoluţiile referitoare la:
 • caracteristicile structurale ale exploataţiilor agricole;
 • situaţia suprafeţelor agricole utilizate, a suprafeţelor care fac obiectul unor subvenţii, a suprafeţelor aflate sub restricţii de mediu;
 • situaţia efectivelor de animale şi adăposturilor pentru animale;
 • situaţia persoanelor care au lucrat în agricultură;
 • măsurile de dezvoltate rurală.
  Datele şi informaţiile vor fi colectate de la utilizatorii suprafeţelor agricole şi/sau deţinătorii de efective de animale. Conform metodologiei Uniunii Europene, la toţi indicatorii referitori la suprafeţele agricole se aplică principiul utilizării, iar la cei referitori la efectivele de animale se aplică principiul proprietăţii. Datele vor fi colectate la nivelul întregii exploataţii agricole indiferent în câte locaţii utilizează suprafeţe agricole sau deţine efective de animale.
 • La recensământ se înregistrează exploataţiile în care se desfăşoară activităţi agricole, indiferent de statutul juridic şi de modul de deţinere a terenului (exploataţie agricolă individuală, societate comercială, societate/asociaţie agricolă, precum şi alţi utilizatori de suprafeţe şi sau deţinători de animale, care în urma activităţii desfăşurate, obţin produse agricole şi sau păstrează suprafeţele agricole în bune condiţii de mediu).
 • Este primul recensământ care se desfăşoară diferit faţă de cele anterioare, în sensul că se folosesc mijloace digitale pentru culegerea datelor.
 • Colectarea şi înregistrarea datelor la recensământ se realizează de către recenzori, care sunt asimilaţi operatorilor statistici, prin interviu faţă în faţă, cu capul/şeful exploataţiei agricole sau o altă persoană din cadrul acesteia, care poate furniza informaţiile solicitate, prin intermediul unui chestionar electronic instalat pe un echipament informatic portabil.
 • La nivelul judeţului Dâmboviţa, personalul de recensământ format din 622 de recenzori şi 128 recenzori şefi vor recenza peste 116000 exploataţii agricole fără personalitate juridică şi peste 1000 exploataţii agricole cu personalitate juridică, care utilizează suprafeţe agricole şi/sau deţin efective de animale.
 • Rezultatele Recensământului General Agricol trebuie să răspundă atât cerinţelor europene pentru respectarea criteriilor de comparabilitate internaţională, dar şi cerinţelor naţionale, asigurând informaţii care vor fi utilizate de către decidenţii politici, cercetători fermieri şi publicul larg pentru a înţelege mai bine starea şi structura sectorului agricol şi impactul agriculturii asupra mediului.
 • Informaţiile colectate prin intermediul chestionarelor au caracter strict confidenţial şi vor fi prelucrate în conformitate cu legislaţia în vigoare privind protecţia datelor cu caracter personal (Regulamentul UE nr. 679/2016) şi vor fi anonimizate imediat după intrarea în sistem.
 • Participarea la recensământ şi furnizarea de informaţii corecte şi complete sunt obligatorii, în conformitate cu prevederile OUG nr. 22/2020 privind organizarea şi desfăşurarea Recensământului General Agricol din România – runda
 • 2020.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

APIA eliberează fermierilor adeverinţe pentru accesarea creditelor pentru activităţi curente

Pentru a veni în sprijinul fermierilor, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură eliberează adeverinţe pentru beneficiarii schemelor de plată implementate de Agenţie în cadrul Campaniei 2021, respective pentru fermierii care intenţionează să acceseze credite în vederea finanţării activităţilor curente, de la insituţiile bancare şi non-bancare care au încheiat convenţii […]