Luna de conştientizare a cancerului mamar

În fiecare an în întreaga lume se înregistrează aproape 1,4 milioane de cazuri noi de cancer de sân, iar aproape 500.000 de femei mor anual din aceeaşi cauză. Peste un sfert din cazurile oncologice sunt la sân, iar aceasta este cea mai frecventă formă de cancer care apare la femei. Totul poate porni de la un simplu nodul.
Deşi una din opt persoane de sex feminin poate dezvolta cancer de sân în cursul vieţii, studiile arată că 90% din femei nu au participat niciodată la un program de screening oncologic. De aceea, pentru a atrage atenţia asupra acestui pericol, în 70 de ţări ale lumii clădiri publice importante se iluminează în roz în această lună, una dintre aceste clădiri fiind Ateneul Român. La acest eveniment participă şi Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Răzvan Vulcănescu, deoarece instituţia susţine orice demers care ajută la prevenirea şi depistarea cât mai timpurie a acestei forme de cancer.
Totodată, CNAS este implicată activ în tratamentul tuturor afecţiunilor oncologice, prin programul naţional de sănătate specific. În acest an, în program sunt cuprinşi aproape 130.000 de bolnavi, ale căror tratamente oncologice sunt finanţate cu aproape 1,5 miliarde lei. Distinct de acest program, CNAS asigură prin contractele de tip cost-volum o serie de medicamente inova-tive, unele dintre acestea având drept indicaţie terapeutică şi cancerul mamar.
Pentru ca femeile care au fost supuse unei operaţii de extirpare totală sau parţială a sânului să poată reveni la o viaţă normală, în cadrul programului naţional oncologic al CNAS funcţionează şi un subprogram de endoprotezare şi reconstrucţie mamară.
Dar trebuie să ştii că această formă de cancer poate fi vindecată numai dacă este descoperită într-un stadiu incipient.
Ce poţi face? în primul rând, să-ţi verifici regulat sânii şi dacă observi noduli sau schimbări neobişnuite în aspectul lor să te prezinţi la doctor. De asemenea, poţi face controale medicale periodice şi te poţi înscrie în programe de screening oncologic. Trebuie să ştii că riscul cancerului de sân creşte odată cu vârsta şi dacă există precedente oncologice în familie, dacă nu ai dus o sarcină la termen până la 30 de ani şi dacă nu ai alăptat. Însă există şi alţi factori de risc, pe care-i poţi evita: supraponderabilitatea, sedentarismul, fumatul şi hrana nesănătoasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Ministerul Finanţelor Publice încurajează turismul şi conformarea voluntară a contribuabililor

S-a adoptat o ordonanţă de urgenţă iniţiată de Ministerul Finanţelor Publice prin carese reduce cota Taxei pe Valoarea Adăugată pentru turism şi activităţi conexe. Tododată, actul normativ prevede mai multe măsuri pentru încurajarea conformării voluntare la plată a contribuabililor, precum şi modalităţi de sprijin pentru autorităţile locale. În ceea ce […]