LIGA PROFESIONISTĂ, RĂSPUNS LA PROPUNEREA LUI BURLEANU

Mihai ROŞOIU

Situaţia declanşată de amânarea mai multor meciuri din cauza focarelor de infecţie cu COVID-19 de la Dinamo şi de la CFR Cluj a
născut mai multe discuţii legate de continuarea sau nu a campionatului Ligii 1.
S-au avansat fel de fel de scenarii. Unul este acela prin care s-ar mării numărul de echipe din Liga 1, altul – să nu mai retrogradeze nimeni, ori să fie luată situaţia din acest moment în clasament şi să fie suspendat campionatul.
Justin Ştefan i-a răspuns lui Răzvan Burleanu
Secretarul General al Ligii, Justin Ştefan, a postat pe Facebook o reacţie la intervenţia preşedintelui FRF, Răzvan Burleanu, la Digi 24. Oficialul federal a cerut luarea în calcul a suspendării play-out-ului, acolo unde Dinamo, de exemplu, ar mai avea de jucat 7 meciuri, iar UEFA cere terminarea competiţiilor până pe 3 august!
Printre altele, Justin Ştefan aminteşte propunerile legate de testarea la 7 zile, în loc de 14, pentru echipe şi chiar pierderea jocurilor cu 0-3 în perioada anchetei epidemiologice.
„Într-o perioada în care ar trebui să fim ghidaţi de legea moderaţiei în cadrul discursului public, rămân uimit de atacul lipsit de sens al preşedintelui FRF, Răzvan Burleanu, lansat împotriva LPF şi a celor 14 cluburi din Liga I, în cadrul Buletinului de Ştiri de la Digi24 difuzat ieri seară, la ora 22:00.
Mai jos găsiţi dovada că LPF a comunicat FRF încă din data de 4 iunie 2020 poziţia cluburilor din Liga I cu privire la scenariile apli

cabile în situaţia în care competiţia nu se va relua sau va fi întreruptă. Totodată, în document se arată de ce convocarea unei Adunări Generale la acel moment nu ar fi fost oportună, mai ales că obiectivul setat iniţial împreuna cu cele 14 cluburi a fost acela de a depune toate eforturile pentru a finaliza competiţia pe teren.
De altfel, aceeaşi poziţie a fost adoptată şi de Bundesliga (liga profesionistă din Germania), care la 28 mai 2020 a comunicat că nu va stabili niciun regulament detaliat pentru situaţia în care suspendarea competiţiei devine inevitabilă, tocmai pentru a nu afecta integritatea competiţiei aflata în desfăşurare.
A mai spus Răzvan Burleanu aseară că FRF şi LPF au abordat modalităţi diferite de gestionare a crizei, vorbind totodată de diferenţa între soluţiile propuse. Fără să lungesc prea mult discuţia, îi reamintesc domnului Burleanu că LPF şi cluburile din Liga I sunt singurele entităţi din România care au urmat întocmai recomandarea făcută de UEFA, încă din 17 martie 2020, de a depune toate eforturile pentru a termina competiţia internă în formatul programat iniţial.
De altfel, la acest moment rămânem ataşaţi obiectivului de a termina competiţia Liga I pe terenul de joc, în ciuda recomandării preşedintelui FRF de a opri play-out-ul, soluţia propusă de Răzvan Burleanu creând premizele unor pretenţii financiare din partea deţinatorului drepturilor TV.
Când vine vorba de cazurile de COVID-9, Răzvan Burleanu tot arată cu degetul către Liga I, dar bag de seamă că a uitat de cazurile de COVID-19 apărute în Liga a 2-a, precum şi în cadrul corpului de arbitri, semn că se impune o revizuire urgentă a regulilor din cadrul Protocolului medical al FRF şi o responsabilizare mai mare a conducătorilor de cluburi şi a arbitrilor de fotbal.
Pentru a creşte eficienta regulilor şi a permite desfăşurarea în bune condiţii a ediţiei următoare de campionat, am propus deja public câteva idei:

  • testarea obligatorie a tuturor celor implicaţi în activitatea fotbalistică din 7 în 7 zile (inclusiv a arbitrilor);
  • introducerea sancţiunii pierderii jocului cu 3-0 de către cluburile care vor avea, cu ocazia testărilor obligatorii, un caz confirmat de COVID-19. Sancţiunea se va aplica pentru toate meciurile programate în perioada în care clubul respectiv va face obiectul unei anchete epidemiologice.
    în final, ii reamintesc lui Răzvan Burleanu că LPF este gata să pună la dispoziţia FRF, cu titlu gratuit, o echipă de avocaţi pentru a sprijini Departamentul Juridic al FRF în redactarea unor regulamente clare, deoarece dorim ca în viitor să fie evitate apariţia unor situaţii litigioase decurgând din greşelile existente în cadrul regulamentelor FRF.
    Pentru toate cele de mai sus, îl rog încă o dată amical pe Răzvan Burleanu să se abţină de la orice declaraţii de natura să afecteze imaginea Ligii I sau să prejudicieze financiar competiţia, mai ales în situaţia în care acestea sunt eronate sau nu sunt susţinute de dovezi.
    Totodată, consider că în aceste vremuri ar trebui să fim cu toţii uniţi şi mai responsabili. Justin Ştefan
    Secretar General LPF”, se scrie în comunicatul postat de oficialul LPF.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

CSM TÂRGOVIŞTE A TRANSFERAT-O PE GERGANA DIMITROVA

CSM Târgovişte continuă seria de transferuri la echipa de volei. Conducere clubului nostru a reuşit o nouă achiziţie importantă pentru sezonul viitor, obţinând semnătura bulgăroaicei Gergana Dimitrova, una dintre cele mai cunoscute şi apreciate voleibaliste ale momentului, la sud de Dunăre.În vârstă de 24 de ani, Gergana Dimitrova are o […]