Legea Pensiilor, dezbătută cu Secretarul de Stat Adrian Marius Rîndunică la Titu, Găeşti, Târgovişte, Pucioasa, Moreni şi Cojasca

Date:

Adrian Marius Rîndunică, secretar de stat în Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, a fost prezent ieri, în Dâmboviţa, pentru a prezenta proiectul Legii Pensiei. Vizita şi-a început-o la Titu, a continuat la Găeşti, unde a discutat cu autorităţi locale şi pensionari.
La orele prânzului, Adrian Marius Rîndunică, secretar de stat în Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale şi preşedintele CJ Dâmboviţa, Daniel Comănescu au ajuns la Târgovişte. La Clubul Studenţilor oficialul de la Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale a fost primit de edilul Cristian Stan şi viceprimarul Cătălin Rădulescu. În sală au fost prezenţi, pensionarui, primari din mai multe localităţi şi nu în ultimul rând deputatul Carmen Holban.
Secretarul de stat a prezentat, cu acest prilej, proiectul noii legi a sistemului public de pensii, după care cei prezenţi au ridicat anumite probleme şi i-au adresat întrebări secretarului în Ministerul Muncii.
„Vă mulţumesc pentru interesul acordat acestei dezbateri publice. Avem un proiect de lege al pensiilor, cu nişte viziuni foarte clare şi foarte bune, care răspund, cumva, necesităţilor pensionarilor”, a spus secretarul de stat, în deschiderea şedinţei.
Rîndunică a subliniat nevoia de transparentizare a conţinutului actului normativ şi de consultare a tuturor categoriilor sociale pe această temă.
Potrivit acestuia, proiectul de lege supus aprobării îşi propune ca sistemul de pensii din România să se fundamenteze pe următoarele principii de bază: al con-tributivităţii, potrivit căruia fondurile de asigurări sociale se constituie pe baza contribuţiilor datorate de persoanele fizice şi juridice participante la sistemul public de pensii, drepturile de asigurări sociale cuvenindu-se în temeiul contribuţiilor de asigurări sociale plătite; solidarităţii sociale, conform căruia participanţii la sistemul public de pensii îşi asumă reciproc obligaţii şi beneficiază de drepturi pentru prevenirea, limitarea sau înlăturarea riscurilor asigurate prevăzute de lege; egalităţii, prin care se asigură tuturor participanţilor la sistemul public de pensii, contribuabili şi beneficiari, un tratament nediscriminatoriu, între persoane aflate în aceeaşi situaţie juridică, în ceea ce priveşte drepturile şi obligaţiile prevăzute de lege; imprescriptibilităţii potrivit căruia dreptul la pensie nu se prescrie.
Reglementări la pensia minimă
Secretarul de stat a explicat că pensia minimă reprezintă un prag minim al cuantumului pensiei şi se stabileşte în procente, minim şi maxim, din salariul minim brut pe ţară garantat în plată, în funcţie de stagiul de cotizare realizat, astfel: procentul minim este de 45%, aferent stagiului minim de cotizare, la care se adaugă câte 1% pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat peste 15 ani, fără a depăşi procentul maxim de 75%. De la data intrării în vigoare a legii, pentru pensionarii cu vechime în muncă cuprinsă între 10-15 ani, cuantumul pensiei minime reprezintă 40% din salariul minim brut pe ţară, iar pentru fiecare an de vechime mai mare de 10 ani se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară.
„Calitatea de pensionar se dobândeşte de persoanele care dovedesc stagiul minim de cotizare de 15 ani”, a precizat secretarul de stat, adăugând că pensionarii care au stagiul de cotizare mai mic de 15 ani pot opta între pensie şi indemnizaţia socială, cu 3 luni înainte de intrarea în vigoare a legii. Pensionarii care au realizat stagiul de cotizare mai mic de 15 ani beneficiază de recalculare, iar dacă suma rezultată din calcul este sub indemnizaţia socială pot opta pentru aceasta din urmă.
Marius Rîndunică a mai spus că în situaţia în care venitul total nu poate fi dovedit, se acordă o majorare a punctajului lunar cu 10%, din oficiu, pentru perioada 1 februarie 1975 – 1 aprilie 2001.
„Dacă pensionarul prezintă adeverinţe din care reiese un procent mai mare de 10%, se acordă suma rezultată din recalculare. Dacă după recalculare conform adeverinţelor aduse rezultă o pensie mai mică, atunci se păstrează pensia calculată cu majorarea de 10% acordată iniţial”, a subliniat secretarul de stat.
Referitor la formula de calcul a pensiilor, acesta a precizat că proiectul de lege cuprinde reglementări potrivit cărora cuantumul pensiei se determină prin înmulţirea numărului total de puncte cu valoarea punctului de referinţă. Numărul total de puncte este suma punctajelor anuale. Punctajul anual este suma punctajelor lunare împărţit la 12 luni. Punctajul lunar este venitul brut realizat împărţit la câştigul mediu brut pe economie. Valoarea punctului de referinţă va fi de 75 de lei în anul 2021. El a fost determinat prin împărţirea valorii punctului de pensie din anul 2021, adică 1.875 de lei, la 25, care reprezintă vechimea medie de ani din sistemul de pensii, rezultată în urma aplicării ultimelor patru legi ale pensiilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Stop traficului de persoane! 

Exploatarea sexuală este cea mai întâlnită formă a traficului...

Este  o atenționare meteorologică de COD GALBEN ce vizează intensificări ale vântului

Vântul va avea intensificări în Dobrogea, sud-estul Moldovei, estul...

S-a adoptat un nou Cod Silvic

Noua legislație reglementează lupta digitalizată cu tăierile ilegale de...