LA TÂRGOVIŞTE A AVUT LOC SĂRBĂTORIREA SFÂNTULUI IERARH NIFON

Peste 20.000 de credincioşi au venit, la Târgovişte, încă de la primele ore ale dimineţii zilei de sâmbătă, 11 august 2018, pentru a se închina la racla cu moaştele Sfântului Ierarh Nifon şi pentru a participa la Sfânta Liturghie, oficiată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Nifon.
Dis de dimineaţă, a avut loc ceremonia de aducere a raclei cu sfintele moaşte, în faţa Catedralei şi a fost oficiată slujba Utreniei.
În cadrul Sfintei Liturghii, Înalt-preasfinţia Sa a hirotonit întru preot, pe seama Parohiei I.L. Caragiale, Protoieria Târgovişte Sud, pe tânărul diacon Adrian Ioniţă, absolvent al Facultăţii de Teologie şi Ştiinţele Educaţiei a Universităţii Valahia din Târgovişte.
În cuvântul său de învăţătură, Înaltpreasfinţia Sa a vorbit despre sfinţi ca modele existenţiale şi mijlocitori ai noştri către Dumnezeu, care au ajuns la nobila demnitate a sfinţeniei prin smerenie, curăţie, blândeţe şi devotament faţă de valorile Evangheliei lui Hristos. Evocând personalitatea Sfântului Ierarh Nifon, cel dintâi sfânt canonizat la noi, Chiariarhul nostru a apreciat faptul că este personalitatea marcantă a spiritualităţii şi culturii noastre, care reverberează până astăzi în sufletele credincioşilor noştri. Apoi, a lansat volumele, tipărite anul acesta de către Editura Arhiepiscopiei Târgoviştei, intitulate: Ortodoxia românească şi Marea Unire, Voievodul Mircea cel Bătrân- apărător al Ortodoxiei şi al culturii naţionale – 600 ani de la trecerea la cele veşnice, Mihai Viteazul – Voievod al unităţii româneşti, promotor al Ortodoxiei străbune şi martir al neamului nostru, Voievodul Mihai Viteazul – apărător al Bisericii străbune şi unificator al neamului românesc-premise şi argumente pentru canonizare, albumul Simboluri ale frumuseţii dumnezeieşti şi mărturie a credinţei dreptmăritoare – biserici şi mânăstiri reprezentative din Arhiepiscopia Târgoviştei, Ctitorul şi filantropul Iorgu Dumitrescu, susţinător al misiunii Bisericii Ortodoxe la cumpăna veacurilor XIX – XX şi broşurile misionare, intitulate: Familia creştină – comuniune de iubire şi bucurie binecuvântată, Biserica şi şcoala, împreună pentru educaţia tinerei generaţii, Cultură şi spiritualitate, mijloace de reflectare a înţelepciunii dumnezeieşti, fiecare tipărită în câte 10.000 de exemplare, pentru a fi oferită tinerilor din Eparhia noastră.
Apoi, Înaltpreasfinţia Sa a oferit „Diploma de Excelenţă Sfântul Ierarh Nifon” şi generoase daruri, celor 45 elevi din judeţul Dâmboviţa, care au obţinut premii la Olimpiadele şi Concursurile Naţionale la diferite discipline, din anul şcolar încheiat, precum şi profesorilor care i-au îndrumat.
La final, la Reşedinţa Eparhială, Înaltpreasfinţia Sa a acordat Ordinul Sfântul Ierarh Nifon unor clerici şi mireni din Eparhia noastră care s-au distins în sprijinirea misiunii pastorale a Arhiepiscopiei Târgoviştei.
BIROUL DE PRESĂ AL ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIŞTEI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Cu maşina într-o râpă din masivul dâmboviţean Bucegi

Jandarmii montani de la Posturile Zănoaga şi Peştera au intervenit în urma unui apel prin intermediul telefonului de serviciu, pentru a ajuta 5 persoane aflate în dificultate în zona Blana din Masivul Bucegi. Jandarmii montani au fost solicitaţi, pentru a acorda sprijin unui număr de 5 persoane, care necunoscând traseul […]