La Potlogi a fost vernisată expoziţia „Mir şi Borangic -Omagiu Brâncovenilor”

Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte, găzduieşte, până pe 30 august 2020, în cadrul Palatului din Ansamblul Brâncovenesc de la Potlogi expoziţia de pictură şi iconografie „Mir şi Borangic -Omagiu Brâncovenilor”.
Pictoriţa Camelia Ionescu Popa a răspuns invitaţiei Asociaţiei Patrimoniu Artă şi Cultură pentru Tineret din Potlogi de a marca în acest fel două mari sărbători ale creştinilor, care au loc în fiecare an pe 15 şi 16 august „Adormirea Maicii Domnului” şi Ziua Sfinţilor Martiri Brâncoveni”. Palatul primeşte straie de sărbătoare pentru aducerea aminte că anul acesta, pe 12 iulie, s-au împlinit 300 de ani de la înhumarea osemintelor domnitorului Constantin Brâncoveanu în Biserica „Sfântul Gheorghe”, din Bucureşti, după ce acestea au fost aduse de la locul martirajului său, de soţia sa, Doamna Maria. Expoziţia „Mir şi Borangic – Omagiul Brâncovenilor” de la Palatul de la Potlogi îmbină într-o armonie deplină pictura Cameliei Ionescu Popa în care ea explorează etosul stilistic şi cromatic al costumului popular românesc cu câteva icoane realizate de ea.
Pictoriţa dedică un înteg ciclu de lucrări piesei centrale a costumului românesc, ia. Imaginea Brâncovenilor care au sfârşit în ziua de 15 August a anului 1714, este o temă asupra căreia ea şi soţul său Ioan Popa au revenit de multe ori de-a lungul timpului. În expoziţia din Palatul de la Potlogi veţi regăsi într-un loc istoric recent readus la viaţă, un concept pictural înmiresmat care îmbină tradiţia şi credinţa. Mirul este aroma Raiului. Este chintesenţa plantelor care provin de acolo, şi care nu au plecat de acolo niciodată. Pentru că ne mântuim şi prin gust, şi prin miros, mai ales, prin aroma Paradisului Pierdut.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

CAMPIONATUL EUROPEAN, ANULAT DE UEFA

Comitetul Executiv al UEFA a anunţat joi, 13 august, că actuala ediţie a Campionatului European de fotbal feminin dedicată junioarelor Under 17 a fost anulată.Prinu urmare, şi Turul de Elită, fază la care era calificată reprezentativa feminină U17 a României, s-a anulat. În cazul în care se va confirma disputarea […]