Published On: joi, mart. 28th, 2013

La mulţi ani actorilor târgovişteni de Ziua Mondială a Teatrului!

nichiduta.ro

teatruZiua Mondială a Teatrului este o iniţiativă a Institutului Internaţional de
Teatru (ITI).
Acesta este sărbătorită în fiecare an, pe 27 martie, de către Centrele ITI şi de comunitatea internaţională de teatru.
Diverse evenimente naţionale şi internaţionale de teatru sunt organizate în toate ţările, pentru a marca această ocazie.
Primul Mesaj Internaţional al Zilei Mondiale a Teatrului a fost scris de Jean Cocteau (Franţa), în anul 1962.
Ca în fiecare an, actorul Ion Caramitru, director al Teatrului Naţional din Bucureşti, a transmis un mesaj către toţi iubitorii de artă.
„Teatrul poartă în fiinţa lui mesajul veşniciei. Urmând ciclul existenţei, dând viaţă personajelor lui etalon, Teatrul îşi asumă drept de viaţă şi de moarte asupra fiinţelor de fum pe care le însufleţeşte. Ele trăiesc încremenite între coperţi de carte şi aşteaptă răbdătoare mâinile dibace care să le pună în mişcare, să le facă să respire, să se lupte şi să moară pentru a învia din nou, de fiecare dată când cineva deschide Cartea.
Mă uit cu nostalgie în urmă şi revăd ca într-un caleidoscop miile de personaje ale Teatrului Universal şi regret nespus că am întruchipat pe scenă doar câţiva regi şi prinţi sau câţiva oameni simpli care au vrut să schimbe lumea aşa cum mi-aş fi dorit. Am mers cu ei până la capăt şi i-am adus, întregi la minte, să-şi susţină cauza în arenă.
Este loc în Teatru pentru toţi cei care au talent. Cred, însă, că pentru a face Teatru adevărat şi viu e nevoie de mai mult. Pasiune?, spun unii. Sacrificiu?, alţii. Şi una şi alta, dar, mai ales, implicarea adâncă a lui în realitatea zilei, în analiza vremurilor pe care le trăim, în politica de zi cu zi. Vocaţia Teatrului este construcţia unei lumi mai bune, cu drept de preempţiune asupra bunurilor omenirii pe care trebuie să le întoarcă spre folosinţă generaţiilor care se succed.
„În vremuri de restrişte cultura se opreşte”, spunea un ministru de finanţe al României, de tristă amintire. – Nu, domnule Ministru, cultura nu se opreşte niciodată. Dacă aţi fi fost Polonius, ministrul responsabil de viaţa Danemarcei, v-aş fi spus ca Hamlet:
„Aveţi grijă de actori, cinstiţi-i aşa cum se cuvine, căci ei sunt cronica vie şi prescurtată a vremurilor. Mai bine să ai parte de un epitaf prost după moarte decât să intri în gura lor cât timp eşti în viaţă”.
Aviz amatorilor!”
La mulţi ani actorilor de la Teatrul Municipal Târgovişte, care stagiune de stagiune ne încântă cu piese admirabil regizate şi jucate!

eJobs

About the Author

-

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

noriel.ro