Justificarea transportului intracomunitar în vederea aplicării scutirii de TVA pentru livrările intracomunitare de bunuri, începând cu data de 1 ianuarie 2020

Legislaţia în domeniul TVA prevede o serie de condiţii pentru aplicarea scutirii de TVA în cazul livrărilor intracomunitare de bunuri iar, una dintre ele este că bunurile trebuie să fie expediate sau transportate dintr-un stat membru în altul.
În practică, s-au constatat în anumite situaţii abordări diferite ale statelor membre în aplicarea scutirilor de TVA pentru livrările intracomunitare de bunuri, care au creat dificultăţi şi o lipsă de securitate juridică atât în rândul operatorilor economici care realizează astfel de tranzacţii, cât şi din perspectiva administraţiilor fiscale.
Pentru a oferi soluţii concrete şi pentru armonizarea condiţiilor în care se pot aplica scutirile de TVA la nivelul UE, s-a considerat oportun ca printr-un regulament european, aplicabil direct tuturor statelor membre, să fie precizate anumite circumstanţe în care să se considere că bunurile sunt transportate dintr-un stat membru în altul.
În acest sens a fost adoptat Regulamentul pe punere în aplicare (UE) nr. 2018/1912 al Consiliului de modificare a

Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 282/2011 în ceea ce priveşte anumite scutiri pentru operaţiunile intracomunitare, care va intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2020.
La art. 45a din Regulamentul 282/2011 (astfel cum a fost modificat prin Regulamentul 2018/1912) se stabileşte că în cazul în care sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la alin.(1) lit.a) şi b) din acesta, se prezumă că furnizorul face dovada transportului intracomunitar al bunurilor în vederea aplicării scutirii de TVA pentru livrarea intra-comunitară de bunuri efectuată.
Prezumţia prevăzută la art. 45a din Regulament nu acoperă însă toate situaţiile ce pot apărea în practică, în condiţiile în care documentele necesare în vederea justificării transportului intracomunitar al bunurilor trebuie emise de două entităţi independente atât una de cealaltă, cât şi de furnizor şi de cumpărător.
Prin urmare, de la 1 ianuarie 2020, în vederea aplicării scutirii de TVA pentru livrările intracomunitare de bunuri: – în cazul persoanelor impozabile care îndeplinesc condiţiile

prevăzute la art. 45a din Regulament, se prezumă că bunurile au fost transportate intracomunitar;

  • în cazul persoanelor impozabile care nu îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 45a din Regulament, transportul intracomunitar al bunurilor se justifică potrivit prevederilor art. 10 din Instrucţiunile de aplicare a scutirii de taxă pe valoarea adăugată pentru operaţiunile prevăzute la art. 294 alin.(1) lit. a) – i), art. 294 alin.(2) şi art. 296 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 103/2016. Astfel de situaţii pot apărea, de exemplu, atunci când: furnizorul sau cumpărătorul transportă bunurile cu propriile mijloace, transportul se realizează pe roţi, în cazul mijloacelor de transport, furnizorul nu poate face dovada că este independent faţă de transportator sau de casa de expediţii

sau că aceştia sunt independenţi unul faţă de altul sau faţă de cumpărător.
Subliniem că justificarea transportului intracomunitar al bunurilor nu este suficientă pentru aplicarea scutirii de TVA în cazul livrărilor intracomunitare de bunuri, pentru aplicarea acestei facilităţi fiind necesară îndeplinirea tuturor condiţiilor prevăzute de Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Târaovişte: Taxele şi impozitele locale vor fi indexate cu rata inflaţiei

„Nu va exista nicio mărire de taxe şi impozite. Se face exclusiv actualizarea cu rata inflaţiei, nu vor fi alte majorări. Toate facilităţile pe care le avem în vedere şi care sunt premise de Codul Fiscal pe cheltuiala administraţiei publice locale rămân în vigoare”, a declarat primarul Municipiului Târgovişte, Cristian […]