Jandarmii de la Peştera şi Zănoaga, în sprijinul unor turişti blocaţi în nămeţi

Mai mulţi turişti aflaţi în dificultate în Masivul Montan Bucegi, au fost sprijiniţi de jandarmii montani.
Cinci turişti din judeţul Teleorman se aflau în deplasare spre domiciliu, iar, la un momentdat în zona Dichiu de pe DJ 713A, autotutismul cu rulotă a derapat şi nu şi-au mai putut continua deplasarea spre destinaţie, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile.
În urma intervenţiei jandarmilor montani de la Postul Peştera, turiştii au fost sprijiniţi să deblocheze autovehiculul cu rulotă, ulterior fiind direcţionat spre DJ 714 Orzea-Moroeni.
Situaţia creată a condus la blocarea drumului principal pe care circulau turişti cu alte 20 de autoturisme, dintre care o parte au fost redi-recţionate pe DJ 714, deoarece nu erau echipate corespunzător pentru condiţii de iarnă.
Un turist în vârstă de 21 de ani, din judeţul Ilfov, căruia i s-a înrăutăţit starea de sănătate din cauza unei alergii la produse lactate a solicitat ajutorul jandarmilor montani de la Postul Zănoaga.
Ajunşi la faţa locului, în zona Bol-boci, jandarmii montani au acordat turistului măsurile de prim-ajutor, după care l-au transportat în condiţii de siguranţă până în zona Cuibul Dorului, de unde a fost preluat de un echipaj SMURD şi condus la Spitalul Pucioasa pentru acordarea îngrijirilor medicale de specialitate.
Alţi doi turişti aflaţi în dificultate în Masivul Montan Bucegi, au fost ajutaţi de jandarmii montani.În urma unei solicitări telefonice prin SNUAU 112, jandarmii din cadrul Postului Montan Peştera au intervenit în Masivul Montan Bucegi, în sprijinul unor turişti care se aflau în dificultate. Cei doi tineri, unul în vârstă de 24 de ani şi celălalt de 25 de ani, din Bucureşti, se aflau în deplasare cu autoturismul pe DJ 713 Dichiu-Piatra Arsă şi intenţionau să ajungă la o cabană.
La un moment dat în zona Blana autovehiculul a rămas blocat în zăpadă, iar turiştii nu şi-au mai putut continua deplasarea spre destinaţie, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, viscol puternic şi vizibilitate redusă.
În urma intervenţiei jandarmilor montani, cei 2 turişti au fost sprijiniţi să deblocheze autovehiculul şi ulterior, au fost însoţiţi în condiţii de siguranţă până în zona Dichiu, de unde şi-au continuat drumul spre domiciliu, în prezent aflându-se în afara oricărui pericol. Având în vedere avertizările meteorologice emise de A.N.M. în ultimele 24 de ore, precum şi pentru prevenirea incidentelor în Masivul Montan Bucegi sau a limitării efectelor în cazul producerii acestora, jandarmii din cadrul Posturilor Montane Peştera şi Zănoaga recomandă turiştilor care se aventurează pe munte următoarele: ” înainte de a pleca în zona montană, informaţi-vă asupra itinerariului propus, gradului de dificultate, starea vremii, condiţiile climatice locale; ” în cazul apariţiei dificultăţilor pe traseu sau a înrăutăţirii vremii, retrageţi-vă la cea mai apropiată cabană;
” apelaţi cu încredere la patrulele
de jandarmi montani şi respectaţi
indicaţiile acestora;
” să aveţi autovehiculele echipate
corespunzător, pentru condiţii de
iarnă;
” să folosiţi drumurile deschise circulaţiei;
” să solicitaţi sprijinul Jandarmeriei Montane specificând următoarele: datele de identificare ale persoanei care anunţă, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor şi locul unde sunt persoanele aflate în dificultate.
Turiştii aflaţi în dificultate în zona Masivului Montan Bucegi pot apela cu încredere numărul unic de urgenţă „112” sau numerele de telefon 0749.058037 / 0749.034639 pentru a solicita sprijinul imediat al jandarmilor montani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Judeţul Dâmboviţa lovit de vreme capricioasa

In loc să ne bucurăm de temperaturi de 20 de grade, cât ar fi normal în această perioadă, vremea cunoaşte o răcire accentuată, spun meteorologii. Vremea capricioasă a pus stăpânire şi pe judeţul Dâmboviţa. In zona montană dâmboviţeană sunt ninsori şi temperaturi sub zero grade, deşi am trecut de jumătatea […]