Izvoarele de saramură de la Ocniţa, secretul murăturilor

Se laudă că fac cele mai bune murături din lume. Lucrul acesta îl spun mai toate gospodinele din localitatea dâmboviţeană Ocniţa, şi asta pentru că, toate folosesc saramură direct din dealurile pline de sare, odinioară ocne de unde sarea ajungea chiar şi până la Constanţa. Nu trebuie să mai amestece apa cu sare, aşa cum fac cei mai mulţi români, ci iau, vestita licoare, direct din zecile de izvoare sărate de la baza dealurilor. Sătenii spun că murăturile sunt extraordinare şi că se prepară mult mai repede.
Vechea aşezare strategică cunoscută încă de pe vremea lui Mihai Viteazul, care îşi odihnea trupele prin văile de lângă Mănăstirea Dealu, Ocniţa, cunoscută în acele vremuri ca Ocna cea Mică de lângă Târgovişte a fost încă din acele vremuri un loc binecuvântat. Dealuri întregi sunt pline de sare şi care odată extrasă, ajungea în toată regiunea de sud a Munteniei. Astăzi, localnicii nu mai sapă după sare ca să o vândă, însă ce e cel mai important, folosesc saramura, care curge direct din câteva izvoare, pentru murături. Gospodinele spun că aici se fac cele mai gustoase astfel de produse secretul fiind chiar saramura ce izvorăşte direct din pământ.
La izvor merge oricine, atât din localitate, cât şi din satele învecinate, pentru a aduce saramură în bidoane până acasă. Nu sunt singurii care vin, ciobanii din localităţile învecinate au auzit de aceste izvoare şi iau pentru a pune brânza la păstrat. Odată adusă saramura acasă, gospodinele se pun pe treabă. Localitatea Ocniţa ar putea chiar să atragă turişti, pentru că, pe lângă zăcămintele de sare, există şi câteva izvoare de apă sulfuroasă pe care primăria îşi doreşte să le amenajeze, însă deocamdată, proiectul nu se poate pune în aplicare din lipsă de surse de finanţare. Până când turiştii vor da navală la izvoarele de sulf, toate gospodinele se pregătesc să-i întâmpine cu cele mai bune murături.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

SIGURANŢA PUBLICA, PRIORITATE A POLIŢIEI ROMANE

Poliţiştii au intervenit, în cursul zilei de duminică, la peste 3.600 de evenimente, majoritatea sesizate prin 112. Poliţiştii au aplicat aproape 8.000 de sancţiuni contravenţionale, au constatat peste 800 de infracţiuni şi au reţinut permisele a 496 de şoferi care puneau în pericol siguranţa celorlalţi participanţi la trafic. La data […]