ITM: Numai două cazuri de muncă nedeclarată, depistate în luna aprilie

Date:

Pe parcursul lunii aprilie, inspectorii ITM au desfăşurat controale prevăzute în Programul Cadru de acţiuni pentru anul în curs, dar au realizat şi acţiuni de verificare a neregulilor semnalate de angajaţii din judeţ. Latura preventivă nu a fost neglijată, astfel că, în cadrul întâlnirilor cu angajatorii dâmboviţeni, acestora li s-au reamintit obligaţiile pe care le au în relaţie cu salariaţii, pentru asigurarea unor condiţii de muncă decente şi promovarea unui mediu de lucru sigur.
Pe parcursul lunii trecute, prin acţiunile de control desfăşurate în domeniile relaţii de muncă şi securitate şi sănătate în muncă, au fost verificaţi 178 de angajatori, aplicându-se 122 de avertismente şi amenzi în valoare 81.000 lei. Cele mai multe deficienţe în domeniul relaţiilor de muncă au fost constatate în domenii precum construcţii, pază şi protecţie şi fabricare mobilă. ^
În privinţa controalelor efectuate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, au fost descoperite necon-formităţi ca lipsa semnalizării de securitate şi sănătate în muncă, la locurile de muncă, nepurtarea echipamentelor de protecţie, sau neefectuarea evaluării riscului epidemiologic de către medicul de medicina muncii, în condiţiile ordinului 874/2020.
Totodată, în urma celor 63 de controale ce au vizat munca nedeclarată, au fost depistate două persoane lucrând fără forme legale de angajare. Munca nedeclarată a fost sancţionată cu amenzi de 40 de mii de lei şi a fost constatată la o societate comercială care desfăşoară activităţi de lucrări drumuri. „O activitate prioritară în cadrul instituţiei a fost şi pe parcursul lunii trecute soluţionarea petiţiilor şi a reclamaţiilor, adresate de salariaţii firmelor din judeţul Dâmboviţa, care au sesizat nereguli în desfăşurarea raporturilor de muncă pe care le-au avut cu angajatorii. Astfel, în luna aprilie 2021, ITM Dâmboviţa a înregistrat 25 de petiţii şi reclamaţii ce au fost repartizate departamentelor de control spre soluţionare, conform prevederilor O.G. 27/2002 modificată. Aspectele sesizate au vizat în principal nere-spectarea programului de lucru, neplata drepturilor salariale datorate, nea-cordarea sau neplata concediului de odihnă. Alte 85 de persoane s-au adresat direct instituţiei, primind indicaţii verbale pentru soluţionarea problemelor semnalate. O mare parte a personalelor care au venit la sediul ITM Dâmboviţa au solicitat verificarea încheierii şi înregistrării contractului de muncă, în condiţiile negociate.
În această perioadă, se desfăşoară acţiuni din programul cadru al Inspecţiei Muncii, cum ar fi monitorizarea riscurilor existente în microîntreprinderi, identificarea riscurilor care provoacă afecţiuni mus-culo-scheletice, acţiuni de control privind prevenirea expunerii lucrătorilor la riscul de infectare cu COVID-19, dar şi acţiuni de control privind implementarea măsurilor necesare pentru asigurarea securităţii lucrătorilor din industria extractivă de suprafaţă”, a precizat inspectorul şef Marius Lixandru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

CNI va construi o bază sportivă lângă Complexul de Natație

În urma finalizării procedurilor de achiziții publice, în scurt...

28 de elevi jandarmi în stagiul de practică la Jandarmeria Dâmboviţa

28 de elevi din cadrul Şcolii Militare de Subofiţeri...