ITM: Deficienţe în domeniul relaţiilor de muncă identificate în comerţ, construcţii, silvicultură şi transporturi

Pentru realizarea acţiunilor stabilite în Programul Cadru de acţiuni al Inspecţiei Muncii, I.T.M. Dâmboviţa a efectuat în luna martie controale de fond, tematice şi cu caracter preventiv, la toate categoriile de angajatori de pe raza judeţului.
Pe parcursul lunii trecute, prin acţiunile de control desfăşurate în domeniul relaţiilor de muncă şi securitate şi sănătate în muncă, au fost verificaţi 196 de angajatori, aplicându-se 163 de sancţiuni contravenţionale şi amenzi în valoare 57.000 lei.

Cele mai multe deficienţe în domeniul relaţiilor de muncă au fost constatate în domeniile comerţ, construcţii, silvicultură şi transporturi.
În privinţa controalelor efectuate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, au fost descoperite neconfor-mităţi ca lipsa semnalizării securităţii în muncă, nepurtarea echipamentelor de protecţie, sau completarea defectuoasă ori nesemnarea fişelor de instruire individuală.
În plus, au fost identificate numeroase situaţii în care nu se efectua traiajul epidemiologic dispus prin legea 55/2020 (nu se măsura temperatura angajaţilor şi nu se controla purtarea măştii). De altfel, respectarea măsurilor privind diminuarea efectelor pandemiei de Covid-19 a făcut obiectul mai multor acţiuni de control efectuate de inspectorii ITM, în comun cu alte instituţii ale statului, cum ar fi Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Direcţia de Sănătate Publică şi Direcţia Sanitar Veterinară şi Pentru Siguranţa Alimentelor Dâmboviţa.
În domeniul SSM, angajatorii au raportat către ITM Dâmboviţa 16 evenimente din care au făcut parte şi accidente la locul de muncă. Acestea s-au soldat cu 9 persoane aflate în incapacitate temporară de muncă şi 2 decese.
„În urma celor 60 de controale ce au vizat munca nedeclarată, au fost depistate 5 persoane lucrând fără forme legale de angajare. Munca nedeclarată a fost sancţionată cu amenzi de 40 de mii de lei şi a fost constatată la o societate comercială care desfăşoară activităţi de pază şi protecţie şi la o alta din domeniul construcţiilor.
Şi pe parcursul lunii trecute, o activitate prioritară în cadrul instituţiei a fost soluţionarea petiţiilor şi reclamaţiilor adresate de salariaţii firmelor din judeţul Dâmboviţa, care au sesizat nereguli în desfăşurarea raporturilor de muncă pe care le-au avut cu angajatorii. Astfel, în luna martie 2021, ITM Dâmboviţa a înregistrat 31 de petiţii şi reclamaţii ce au fost repartizate departamentelor de control spre soluţionare, conform prevederilor O.G. 27/2002 modificată. Alte aproximativ 90 de persoane s-au adresat direct instituţiei, primind indicaţii verbale pentru soluţionarea problemelor semnalate. Aspectele sesizate în petiţiile primite au vizat în principal neîn-tocmirea formelor legale la angajare, neplata drepturilor salariale datorate, neacordarea sau neplata concediului de odihnă.
În această perioadă, se desfăşoară acţiuni din programul cadru al Inspecţiei Muncii, cum ar fi verificarea agenţilor de muncă temporari, verificarea agenţilor de plasare a forţei de muncă şi verificarea societăţilor din silvicultură”, a precizat inspectorul şef al ITM Dâmboviţa, Marius Lixandru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Dâmboviţa: 239 de locuri de muncă disponibile în această săptămână

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Dâmboviţa informeză persoanele interesate, că sunt înregistrate în baza de date 239 de posturi vacante. Pentru absolvenţii de studii superioare sunt posturi de economist, inginer autovehicule rutiere, ofiţer operaţiuni bancare, specialist în domeniul calităţii, manager proiect, inginer ecolog.Oferta cea mai consistentă se adresează […]