ITM Dâmboviţa: 96 de sancţiuni la 189 de agenţi economici verificaţi. Şase cazuri de muncă nedeclarată depistate în ianuarie

Pentru realizarea acţiunilor stabilite în Programul Cadru de acţiuni al Inspecţiei Muncii I.T.M. Dambovita a efectuat în luna ianuarie 2021 controale de fond, tematice şi cu caracter preventiv la toate categoriile de angajatori care angajează salariaţi pe bază de contract individual de muncă, atât în domeniul relaţiilor de muncă cât şi în domeniul sanătaţii şi securităţii în muncă
În contextul evoluţiei situaţiei epidemiologice naţionale şi judeţene generate de răspândirea coro-navirusului SARS CoV 2, I.T.M. Dâmboviţa a intensificat verificările, inspectorii de muncă desfăşurând acţiuni de control atât în timpul zilei cât şi în timpul nopţii, în zilele lucrătoare şi în week-end, urmărindu-se în plus fată de tematicile obişnuite de control, conştientizarea angajatorilor cu privire la riscurile de contaminare cu noul coron-avirus. Astfel, verificarea efectuării triajului epidemio-logic şi a evaluării riscului epidemiologic de către medicul de medicina muncii au constituit o prioritate în acţiunile inspectorilor de muncă.
În luna ianuarie 2021, prin acţiunile de control desfăşurate în domeniul relaţiilor de muncă si securitate si sănătate in muncă, au fost verificaţi 189 de angajatori, aplicându-se 96 sancţiuni contravenţionale şi amenzi în valoare 119500 lei. În raport cu neconformităţile constatate în timpul controalelor, au fost dispuse 310 de măsuri cu termen de remediere a deficienţelor identificate şi au fost comunicate de către angajatori către I.T.M. Dămboviţa, un număr de nouă evenimente/accidente la locul de muncă.Totodată, au fost depistate şase persoane lucrând fără forme legale de angajare, munca nedeclarată fiind întâlnită în domeniile: comerţ si fabricarea produselor de patiserie.
Un rol prioritar în cadrul instituţiei l-a avut activitatea de soluţionare a petiţiilor şi reclamaţiilor adresate de salariaţi care au sesizat nereguli în desfăşurarea raporturilor de muncă pe care le-au avut cu angajatorii. Astfel, în luna ianuarie 2021 în cadrul I.T.M. Dâmboviţa au fost înregistrate 25 de petiţii şi reclamaţii ce au fost repartizate departamentelor de control spre soluţionare, conform prevederilor O.G. 27/2002 modificată. Aspectele sesizate vizau în principal neîntocmirea formelor legale la angajare sau probleme legate de încetarea contractelor individuale de muncă, neplată drepturi salariale, neacordare concediu odihnă, încălcarea prevederilor legale care reglementează programul de lucru, neeliberarea adeverinţelor de salariat.

Cu aceeaşi prioritate au fost efectuate controale urmare a sesizărilor adresate prin intermediul cutiei poştale amplasate la intrarea în unitate cu scopul ca persoanele implicate direct sau cele care au cunoştinţa de situaţii privind încălcarea prevederilor legale care reglementează legislaţia muncii, să le poată sesiza rapid şi sub protecţia anonimatului.
La solicitarea persoanelor interesate, I.T.M. Dâmboviţa a eliberat extrase revisal, în acest caz termenul de eliberare fiind de cel mult 24 de ore de la data înregistrării cererii şi adeverinţe de vechime.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

APIA: Se primesc cereri de plată aferente Măsurii 14 -Bunăstarea animalelor

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură informează potenţialii beneficiari că, în perioada 08 – 21 februarie 2021, se depun cererile de plată pentru Măsura 14 „Bunăstarea animalelor” -pachetul a) – plăţi în favoarea bunăstării porcinelor şi pachetul b) – plăţi în favoarea bunăstării păsărilor din cadrul PNDR 2014 2020.Cererea […]