Published On: lun, ian. 8th, 2018

Iordanul, tradiţie păstrată la Gura Şuţii

nichiduta.ro

În noapte de dinaintea Sfântului loan se merge cu Iordanul! Puţine mai sunt localităţile din Dâmboviţa unde tinerii practică acest obicei. La Gura Suţii de exemplu, iordănitorii se împart în două cete şi după ce petrec toată noaptea în cadrul unei petreceri organizată de administraţia locală condusă de primarul Constantin Dinu, pleacă cu botezul din casă-n casă. Iordănitorii , înarmaţi cu busuioc şi apă sfinţită trec din casă în casă şi botează toate gazdele iar unde există şi un Ion acesta este aruncat de câteva ori în sus.
Cea de-a 18-a ediţie a Iordanului la Gura Şuţii a început cu o adevărată petrecere care s-a desfăţurat în incinta Oborului Săptămânal anul acesta, deoarece Căminul Cultural este în reabilitare. Atmosfera serii a fost întreţinută de îndrăgita cântăreaţă Emilia Ghinescu. Primarul Constantin Dinu şi cetăţenii s-au încis la o mare horă. Acest obicei străvechi păstrat cu sfinţenie la Gura Şuţii, încheie ciclul sărbătorilor de iarnă.
De la evenimentul de la Gura Şuţii nu au lipsit şi invitaţii: senatorul Adrian Ţuţuianu, deputatul Oana Vlăducă, primarul municipiului Târgovişte, Cristian Stan, consilierul primarului municipiului Târgovişte, Cosmin Bozieru, lonuţ Săvoiu, Vlad Oprea, Ion Niculae, Cornelia Stan şi alţii.

eJobs

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

noriel.ro