Published On: lun, oct. 23rd, 2017

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Basarab I” al judeţului Dâmboviţa a activat Planul roşu în zona Moroeni – Bolboci

nichiduta.ro

Mobilizare masivă şi desfăşurare imensă de forţe de intervenţie în acordare de prim ajutor, descarcerare şi salvare de turisti rătăciţi. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Basarab I” al judeţului Dâmboviţa a activat planul roşu de intervenţie în zona montană dâmboviţeană, ce a făcut obiectul unui exerciţiu tactic al forţelor care fac parte din Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Dâmboviţa. Este vorba despre un exerciţiu de salvare a 14 persoane, victime ale unui accident rutier grav produs pe DJ 714, pe raza localităţii Glod, comuna Moroeni. Totodată, exerciţiu a cuprins şi căutarea şi salvarea unor persoane rătăcite pe munte.
Pompierii dâmboviţeni au fost alertaţi prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 despre faptul că, pe drumul DJ 714, pe raza localităţii Glod, comuna Moroeni, la aproximativ 2,5 km de intersecţia DN 71 cu DJ 714, în direcţia Sanatoriul TBC Moroeni, s-a produs un accident rutier, în care un microbuz de transport persoane a intrat în coliziune cu un autoturism, ambele autovehicule părăsind carosabilul. Microbuzul s-a răsturnat pe o parte, iar autoturismul a căzut într-o râpă. În microbuz se aflau conducătorul auto şi 12 pasageri, care au suferit răni grave. În autoturism se aflau două persoane, care au rămas incarcerate. Imediat la faţa locului au sosit pompierii, Jandarmeria, Ambulanţa, Crucea Roşie Dâmboviţa, poliţia şi SRI. S-a acţionat în timp real şi ca la carte. Întreaga acţiune a fost coordonată de col. Raoul Ilie Constantinescu, comandantul ISU Dâmboviţa.
Jandarmii montani şi salvamontiştii, în alertă de gradul zero
La scurt timp după intervenţia de pe drumul DJ 714, s-a dat alarma şi în rândul jandarmilor montani de la Peştera şi salvamontiştilor dâmboviţerni. Un turist plecat de la cabana Bolboci spre Şaua Strunga a solicitat ajutor de urgenţă deoarece a suferit o accidentare în timpul parcurgerii unui traseu montan, împreună cu un însoţitor. Mai exact, însoţitorul a alunecat pe o pantă abruptă mai bine de 30 metri, accidentându-se grav (dublă fractură de membru inferior stâng), iar apelantul, în încercarea de a ajunge la colegul său, s-a accidentat şi el, suferind o fractură de mebru superior drept şi multiple contuzii. Imediat jandarmii montani de la Peştera şi salvamontiştii dâmboviţeni au plecat în ajutorul turiştilor. Acţiunea a fost coordonată de col. Viorel Matei, comandantul I.J.J. „Mircea cel Bătrân” Dâmboviţa şi prof. Doru Deaconescu, şefulServiciului Public Salvamont-Salvaspeo Dâmboviţa.
La ambele intervenţii a participat şi un reprezentant al Prefecturii Dâmboviţa, Ioan Marinescu, detaşat de Secretariatul General al Guvernului, în calitate de consilier principal pe probleme ISU în judeţul Dâmboviţa, care a afirmat că intervenţia forţelor la cele două evenimente a fost la superlativ. OBIECTIVELE GENERALE ALE EXERCIŢIULUI:
– verificarea viabilităţii Planului Roşu;
– verificarea viabilităţii Procedurii de salvare montană;
– verificarea funcţionării fluxului informaţional-decizional;
– antrenamentul forţelor de intervenţie pentru realizarea reacţiei aşteptate la evenimente majore;
– dezvoltarea deprinderilor de conducere şi coordonare a intervenţiei;
– realizarea unei bune cooperări a forţelor participante.
FORŢE PARTICIPANTE
LA EXERCIŢIU:
– Instituţia Prefectului – Judeţul Dâmboviţa;
– Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Basarab I” al judeţului Dâmboviţa (ofiţeri din comandă, Grupa operativă, Centrul operaţional, Serviciul Pregătire pt. Intervenţie şi Rezilienţa Comunităţilor, Serviciul Logistic, Detaşamentul Pucioasa, Detaşamentul Târgovişte, Detaşamentul Titu);
– Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Dâmboviţa;
– Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dâmboviţa;
– SRI – Direcţia Judeţeană de Informaţii Dâmboviţa
– Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa;
– Salvamont Dâmboviţa;
– UPU – din Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Târgovişte;
– Serviciul de Ambulanţă Judeţean Dâmboviţa;
– Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă (CLSU) Moroeni şi Pietroşiţa;
– Filiala Dâmboviţa a Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România;
– Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Şerban Cantacuzino” al judeţului Prahova – Detaşament Sinaia;
– Serviciul de Ambulanţă Judeţean Prahova;
La finalul activităţii, la Postul de jandarmi montan Zănoaga, a avut loc o conferinţă de presă cu reprezentanţii ISU „Basarab I” Dâmboviţa, I.J.J. „Mircea cel Bătrân” Dâmboviţa şi Serviciului Public Salvamont Dâmboviţa, privind modul de desfăşurare al exerciţiului, obiective urmărite şi câteva concluzii rezultate în urma desfăşurării exerciţiului.
Exerciţiile tactice sunt cele mai bune metode prin care instituţiile îşi pot testa capacitatea de intervenţie.

eJobs

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

noriel.ro