Published On: mar, mart. 27th, 2018

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Dâmboviţa a sărbătorit „Ziua Veteranilor Unităţii”

nichiduta.ro

Evenimentul a reunit foşti ofiţeri şi subofiţeri jandarmi, care au rememorat evenimente din viaţa unităţii, alături de actualul personal Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Dâmboviţa.
Activitatea, organizată premergător în contextul Centenarului Marii Uniri şi premergător sărbătoririi pe data de 3 Aprilie a 168 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române a avut loc la Sala Albă de la Centrul Internaţional de Conferinţe al Universităţii Valahia Târgovişte (Corpul K).
Activitatea a fost susţinută de colonel Matei Viorel, inspector şef, iar la aceasta au participat şi personalităţi publice locale – istorici, scriitori. Prezent la eveniment a fost şi secretarul judeţului Ivan Ivanoff. Colonel Matei Viorel, inspector şef a vorbit despre contribuţia Jandarmeriei la înfăptuirea Marii Uniri dar şi despre istoria Jandarmeriei.
Şi invitaţii au adresat un
gând.
Nu în ultimul rând, inspectorul şef, col. Viorel Matei a vorbit şi despre noul însemn heraldic al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Dâmboviţa ce va fi folosit pe uniforme şi alte dotări.
Însemnul heraldic al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Dâmboviţa din cadrul Jandarmeriei Române se prezintă după cum urmează: pe fond albastru, o acvilă de aur, cu capul spre dreapta, încoronată, cu ciocul şi ghearele roşii, cu aripile deschise, ţinând în cioc o cruce ortodoxă de aur, în gheara dreaptă o spadă de argint, în stânga o ramură de măslin verde. Conform anexei nr. 1 la Legea nr. 102/1992 privind stema ţării şi sigiliul statului, cu modificările ulterioare, pasărea apare încoronată cu o coroană închisă, cu tocă purpurie, formată dintr-un cerc frontal, cu borduri subţiri sus şi jos, împodobit, în faţă, cu o piatră dreptunghiulară culcată, patru pietre romboidale (două la stânga, două la dreapta) şi două perle pe flancuri, redate pe jumătate. De la marginea superioară a cercului se ridică opt fleuroane, în formă de vârf de lance, dintre care cinci sunt vizibile, cu primul, al treilea şi al cincilea mai mari şi decorate, fiecare, cu câte o piatră rectangulară, ornată cu două linii negre orizontale sus şi jos şi alte două linii verticale pe flancuri, aşezată în pal, înconjurată de trei perle mici, poziţionate în triunghi, şi, în partea inferioară, de o piatră ovală dispusă în pal, cu al doilea şi al patrulea mai mici şi încărcate, fiecare, cu câte o piatră ovală pe centru şi cu o perlă mică deasupra; primele trei fleuroane din faţă sunt intercalate de două vârfuri ascuţite, terminate cu perle. Din vârfurile fleu-roanelor pleacă, în sus, spre mijlocul coroanei, opt lame înguste, dintre care primele cinci din faţă sunt vizibile, de formă arcuită şi ornate cu perle, care se reunesc şi se termină la mijloc printr-un glob împodobit cu o centură în formă de fascie, mai îngroşată, din mijlocul căreia se înalţă un pal care atinge vârful globului. Globul este surmontat de o cruce recruciată, românească, pe mijlocul căreia broşează crucea Sfântului Andrei, de dimensiuni mai mici; elementele coroanei sunt de argint, cu pietrele rectangulare, romboidale, ovoidale şi perlele de culoare albă.
Pe pieptul acvilei, un scut tăiat, având în cartierul 1, pe roşu, un romb de argint, ieşind dintr-o cunună compusă din trei frunze de stejar de aur, purtând în centru litera J stilizată, scrisă cu negru, iar în cartierul 2, pe albastru, o căprioară de argint.
În partea inferioară, sub acvilă, deviza scrisă cu litere negre pe o eşarfă albă: LEX ET ORDO (LEGE ŞI ORDINE).
În exergă, între două cercuri liniare aurii, pe fond albastru, legenda scrisă cu litere majuscule, de asemenea, aurii: „INSPECTORATUL DE JANDARMI JUDEŢEAN* DÂMBOVIŢA.

eJobs

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

noriel.ro