Informarea şi protecţia sporită a lucrătorilor sezonieri în străinătate

S-a semnat un Protocol de colaborare care prevede acţiuni de informare a cetăţenilor români care lucrează sezonier în străinătate, precum şi acţiuni de control a agenţilor de plasare a forţei de muncă şi a agenţilor de muncă temporară.
Documentul face parte dintr-un Plan de acţiune mai amplu al Ministerului Muncii pentru anul 2021, care urmăreşte creşterea gradului de informare a lucrătorilor sezonieri cu privire la drepturile pe care le au atunci când aleg să muncească în străinătate, în vederea diminuării riscurilor şi vulnerabilităţilor care apar în condiţii de muncă ilegale şi pentru asigurarea unei protecţii sporite a acestora.
„Experienţa anilor trecuţi ne-a arătat că, anual, în luna martie, mulţi cetăţeni români pleacă să lucreze sezonier în ţări din spaţiul UE. Ştim bine că, din păcate, mulţi dintre ei pleacă pe filiere informale, fără a se asigura că vor avea contract de muncă şi că le vor fi respectate nişte condiţii decente de trai. Vrem ca aceste situaţii de abuz asupra lucrătorilor români să înceteze, iar pentru ca lucrurile să se schimbe este extrem de important ca oamenii să aibă informaţii corecte, iar noi, autorităţile, să venim în întâpinarea nevoilor lor şi să îi sprijinim”, a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan.
Protocolul încheiat între cele două instituţii prevede ca Ministerul Afacerilor Interne să asigure difuzarea spotului publicitar/spoturilor publicitare, precum şi a celorlalte materiale dedicate campaniei, la sediile unităţilor/subunităţilor MAI, stabilite de comun acord cu MMPS, ca măsură de informare şi prevenţie, să asigure crearea unei secţiuni pe pagina web de start a MAI :”EŞTI LUCRĂTOR SEZONIER ÎN STRĂINĂTATE?- Informează-te, lucrează legal şi cunoaşte-ţi drepturile pentru a fi protejat!” şi să participe, după caz, la elaborarea de ghiduri, instrucţiuni, notificări care au legătură cu Planul, conform domeniului de competenţă.
Documentul mai prevede că în cadrul activităţilor comune, MAI, prin Poliţia Română, Jandarmeria Română, Poliţia de Frontieră^ Română şi Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane va asigura sprijin, potrivit competenţelor legale, reprezentanţilor MMPS pe timpul realizării acestora.
Astfel, prin acţiuni de informare, verificare şi control, comune cu inspectorii de muncă sau separat, a agenţilor de plasare a forţei de muncă, a agenţilor de muncă temporară sau a persoanelor care pleacă pe cont propriu agenţii MAI vor verifica şi modul în care sunt puse în aplicare măsurile şi restricţiile impuse în contextul pandemiei de Covid-19.
În cadrul campaniei „EŞTI LUCRĂTOR SEZONIER ÎN STRĂINĂTATE?- Informează-te, lucrează legal şi cunoaşte-ţi drepturile pentru a fi protejat!”, Ministerul Muncii a realizat un spot publicitar şi a făcut deja demersuri pentru difuzarea acestuia pe canalele de informare în masă video şi audio.
Un protocol similar a fost încheiat şi cu Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, instituţie care, printer altele, va asigura sprijinul necesar pentru distribuirea pliantelor de informare care fac parte din campanie, în punctele de plecare ale lucrătorilor, precum şi să faciliteze difuzarea spoturilor de informare în gări, aeroporturi, staţii de metrou, acolo unde există sisteme video.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

LĂSAŢI BISERICILE DESCHISE DE PAŞTE!

Cristian Diaconescu, preşedintele Partidului Mişcarea Populară, a lansat un apel către decidenţii politici să lase bisericile deschise de Paşte, exprimându-şi totodată convingerea că slujba Învierii poate fi organizată în bune condiţii:Comunicat de presă„Lăsaţi bisericile deschise de Paşte!Biserica şi educaţia sunt pilonii structurali ai constituirii şi modernizării statului român. Preotul şi […]